De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Russen als eerste in Kosovo

door Guido van de Kreeke - BRUSSEL, zaterdag

Russische troepen zijn vannacht, nog voor de NAVO, Kosovo binnengetrokken. Onder luid gejuich van duizenden Serviërs kwam een Russische colonne de hoofdstad Pristina binnengereden.

Eerder op dag was tussen de NAVO en Rusland rivaliteit ontstaan over wie er als eerste de grens van Kosovo over trekt. De Russen verzekerden het bondgenootschap echter Kosovo niet binnen te trekken voor er overeenstemming was bereikt over de samenwerking tussen Russische troepen en de NAVO. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei vannacht dat er sprake was van een "ongelukkig voorval" en dat de Russen orders hebben gekregen Kosovo weer te verlaten.

Volgens functionarissen van het Witte Huis heeft de Russische intocht grote politieke gevolgen.

Een Russische tank rijdt onder luid gejuich van Serviërs de Kosovaarse hoofdstad Pristina binnen. Hoewel Rusland eerder op de dag had gezegd niet als eerste Kosovo te betreden, deed een colonne dat vannacht toch. FOTO: AP

Terwijl NAVO-troepen in Macedonië wachtten op het groene licht om Kosovo binnen te trekken, verraste Moskou het Westen al door een Russische voorhoede van ongeveer 200 militairen vanuit Bosnië naar de geteisterde provincie te sturen. De Russen trokken in 44 met het woord 'KFOR' beschilderde voertuigen van het noordoosten van Bosnië-Herzegowina via Belgrado op weg naar Kosovo.

"Rusland, Rusland", scandeerde de Servische menigte in Pristina. Talloze vreugdesalvo's werden gelost. De vraag is of de Servische militairen nog zo happig zijn Kosovo te verlaten, nu hun 'bloedbroeders' zich onder hen bevinden.

Albright verrast
De voorhoede van de internationale vredesmacht KFOR trekt vandaag de Servische provincie binnen. Britse eenheden van het eerste regiment parachutisten zouden als eerste de Macedonische grensplaats Blace passeren. De komende dagen volgt de rest van de 50.000 KFOR-eenheden, waaronder ruim 2000 Nederlanders. Opperbevelhebber Michael Jackson zal vanavond vroeg op het vliegveld van Pristina zijn hoofdkwartier vestigen.

Albright, die een bezoek aan Macedonië brengt, liet weten "verrast" te zijn en ook de NAVO, die aanvankelijk elk commentaar weigerde, leek enigszins uit het veld geslagen door de Russische opmars.

In Moskou was net het overleg afgerond tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott en de Russische bewindsman Ivanov. Zij konden het niet eens worden over de commandovoering. De NAVO eist zeggenschap over alle strijdkrachten in Kosovo, een eis die voor Rusland onaanvaardbaar is. Moskou wil een eigen sector in de Servische provincie.

Generaal Leonid Ivasjov zei gisteren al dat Rusland, als het niet tot overeenstemming met de VS komt, in overleg met Belgrado een gedeelte van Kosovo voor zichzelf zal opeisen. "We gaan er bij de Amerikanen niet om smeken", zei hij. Talbott zat al in het vliegtuig naar Brussel toen bekend werd dat Russische militairen naar Kosovo oprukten. Daarop gelastte Albright hem direct rechtsomkeert te maken om het overleg in Moskou, dat zonder resultaat was afgerond, te hervatten.

Een woordvoerder van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) zei gisteravond dat het geen Russische sector in Kosovo zal accepteren. "Het zal me niet verbazen dat de situatie dan zal escaleren", aldus de woordvoerder.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.