De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

Paus als vorst
onthaald in Warschau

WARSCHAU, zaterdag

Tijdens een twee wekend durend bezoek aan zijn geboorteland Polen, heeft paus Johannes Paulus II (78) gisteren het parlement in Warschau toegesproken. De kerkvader, die als vorst werd onthaald, sprak zijn steun uit voor de Poolse wens zich bij de EU aan te sluiten, mits "deze ontwikkeling bijdraagt aan een wereld die rechtvaardiger en humaner is".

Het was de eerste keer dat een katholiek kerkvader een nationaal parlement toesprak. Onder de parlementariërs die de kerkvorst een lange staande ovatie gaven, bevonden zich de voormalige communistische leider generaal Jaruzelski, en de Poolse oud-president Walesa die als oprichter van het vakverbond Solidariteit door Jaruzelski gevangen was gezet.

De hoofdrabbijn in Polen, Pinchas Menachem Joskowicz, nam de gelegenheid te baat een lang slepende kwestie onder de aandacht van de paus te brengen. Joskowicz vroeg Johannes Paulus II het acht meter hoge kruis te laten verwijderen dat sinds 1988 bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz staat.

Wat de paus antwoordde, was niet duidelijk, maar de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, zei later dat de controverse over het kruis "een lokale aangelegenheid betrof". (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.