De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Soeharto-onderzoeker
ligt zelf onder vuur

door Rob Sloot - JAKARTA, zaterdag

De Indonesische president Habibie heeft gisteren een onderzoek gelast naar mogelijke corruptie door openbaar aanklager Andi Ghalib. De driesterren-generaal die het onderzoek naar de herkomst van ex-president Soeharto's vermogen leidt, heeft dit jaar flinke privé-bedragen ontvangen van enkele groot-industriëlen tegen wie een justitieel onderzoek wegens corruptie gaande is.

Habibie kreeg het bewijsmateriaal van 'Indonesia Corruption Watch' (ICW), een onafhankelijke organisatie die zich wijdt aan de strijd tegen corruptie.

Habibie beloofde de ICW en haar coördinator Teten Masduki bescherming. Deze week had Ghalib namelijk Teten iemand genoemd van wie niet duidelijk is of het "een mens of een beest" is. "Ik zal hem tot in zijn graf achterna jagen", dreigde de openbaar aanklager bovendien.

Het ICW toonde aan dat Ghalib en zijn echtgenote tussen 12 februari en 6 mei van dit jaar rond 450.000 gulden hadden ontvangen bij elf transacties. Daarbij waren twee overschrijvingen van samen 112.000 gulden, afkomstig van de textielmagnaat The Nin King en de 'hardhoutbaron' Prajogo Pangestu. Tegen het tweetal, dat bevriend is met Soeharto, loopt in Ghalibs burelen een onderzoek wegens het betalen van steekpenningen.

Verder vertelde Teten dat het echtpaar deze maand bij de Lippo Bank beschikte over een privé-tegoed van ongeveer 3,5 miljoen gulden. In september 1998 bedroeg dat 'spaargeld' nog 2,3 miljoen gulden. Volgens Teten is het onwaarschijnlijk dat Ghalib dat van zijn salaris overhield.

Ghalib werd een maand na de val van Soeharto vorig jaar mei benoemd tot procureur-generaal. Zijn belangrijkste opdracht was het onderzoek naar de herkomst van Soeharto's vermogen. Omdat het onderzoek aanvankelijk geheel niet op gang kwam, werd Ghalib er later van verdacht het onderzoek te vertragen, al dan niet in opdracht van zijn superieuren.

Het Amerikaanse weekblad Time schudde het land drie weken geleden weer wakker met een gedetailleerd overzicht van de rijkdommen van Soeharto en diens naasten.

Ghalib en minister Muladi (justitie) kwamen vorige week uit Europa terug na een poging te achterhalen of Soeharto vlak na zijn val negen miljard dollar vanuit Zwitserland naar Oostenrijk in veiligheid had gebracht. Maar omdat tegen Soeharto nog steeds geen aanklacht is ingediend, stootte het duo op het bankgeheim in beide Alpenlanden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.