De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[KPN Zomerweken]
[BOL, voor al uw boeken]
[Dell]
[Wanadoo]
[Belastingdienst]
[Postbank Vakantiegeld]
[World OnLine]
[Oce]
[Tele 2]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]

Kans op warme zomer is groot

door Fred Pruim - DEN HAAG, zaterdag

Hoewel de huidige temperaturen anders doen vermoeden, wordt de kans steeds groter dat we in Nederland een mooie, warme zomer krijgen. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een lange, aaneengesloten periode met zomerse temperaturen van 25 graden en hoger.

De vreugdevolle voorspellingen zijn afkomstig van verschillende weerdeskundigen. Zij doen hun uitspraken op basis van weer- en rekenmodellen, (lucht)stromingspatronen, statistische gegevens en het huidige weerbeeld elders in Europa.

Zo is er een gerede kans dat een zogenoemde 'blokkade van hoge druk', die momenteel boven Oost-Europa en Rusland zorgt voor een hittegolf, binnen afzienbare tijd naar ons land zal trekken. Op dat moment zal het kwik in de barometers stijgen als een komeet en zal er ook hier sprake zijn van tropische temperaturen.

Volgens de Friese weerman Piet Paulusma zucht de Russische hoofdstad Moskou nu al bijna een week onder de hoge temperaturen. "Het is daar al een tijdje tussen de 25 en de 30 graden. En vanmorgen was het al weer 26 graden", aldus Paulusma gisteren.

Turkije
Overigens was het gisteren in Turkije het heetst met temperaturen van dik 37 graden. Paulusma: "Je ziet het in de geschiedenis vaker dat de veroorzaker van dit warme weer, die blokkade van hoge druk, in een later stadium onze richting uitkomt."

Volgens de rekenmodellen, die in de wereld van de weervoorspellers veelvuldig worden gehanteerd, is de voorspelling dat deze laatste zomer van de eeuw sowieso een 'normale tot een te warme zomer' zal worden. "Normaal is de gemiddelde temperatuur in de zomer zo'n 16 graden. Maar als er sprake is van een warme zomer, dan ligt dat gemiddelde al snel op 17, 18 graden. Op dat moment hebben we te maken met een flink aantal zomerse dagen. Wanneer we dus een te warme zomer verwachten, dan zitten we goed", aldus de Friese weerman.

Hoewel hij liever niet over een nacht ijs gaat, is Paulusma, maar ook andere weerkenners, hoopvol gestemd omtrent de voortekenen. "Het is momenteel ongeveer hetzelfde beeld als in 1995 en in 1996, toen we te maken kregen met prachtweer. Ook toen was het eerst wisselvallig, waarna de zon toesloeg. Het ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan vorig jaar, toen het flink wat minder was."

Overigens zullen we volgens de weerkundigen waarschijnlijk nog tot halverwege of zelfs tot het eind van deze maand moeten wachten voordat het mooie weer zich ook daadwerkelijk gaat presenteren. Tot die tijd blijft het vermoedelijk wisselvallig.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.