De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[World OnLine]
[Belastingdienst]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Vakantiegeld]
[Oce]
[Tele 2]
[KPN Zomerweken]
[Dell]
[Eurocard Mastercard]
[Wanadoo]

Leden van commissie
Kalsbeek wilden uit
vrees bodyguards

door John van den Heuvel - DEN HAAG, zaterdag

Leden van de Kamercommissie Opsporingsmethoden, onder wie voorzitter E. Kalsbeek, hebben enkele weken geleden bij minister Korthals (Justitie) om persoonsbeveiliging gevraagd.

De Kamerleden vreesden represailles vanuit het criminele milieu, omdat zij tijdens hun parlementaire onderzoek meenden te zijn gestuit op invoer van 15.000 kilogram cocaïne met behulp van corrupte douaniers en politiemensen.

Minister Korthals liet naar aanleiding van het verzoek om bodyguards een risicoanalyse maken door de binnenlandse veiligheidsdienst (BVD). De geheime dienst zag echter geen reden aan het verzoek van de Kamerleden te voldoen. Volgens de BVD was van een reële dreiging geen enkele sprake, waarna Korthals de persoonsbeveiliging voor de commissie Kalsbeek afblies.

Volgens bronnen op het ministerie van justitie ontstond intern direct grote scepsis over het verzoek van de Kamerleden. "Het verhaal van de dreiging was afkomstig van mr. Snijders, de Haarlemse officier van justitie die ook het verhaal van de 15.000 kilo zonder enig bewijs de wereld in hielp. Hij had de Kamerleden verteld dat nu zij deelgenoot waren van het 'geheim' van de coke-transporten zij ook grote risico's liepen. De commissie Kalsbeek heeft zich daardoor laten meeslepen en is in paniek geraakt", aldus een justitiële bron.

Ruzie
Binnen de commissie Kalsbeek is de ruzie zo hoog opgelopen dat voorzitster Kalsbeek het dissidente VVD-lid Niederer uit het gezelschap wil zetten.

Reden hiervoor is hardnekkige weigering van Niederer om zijn gewijzigde standpunt over criminele drugsimporten in een brief nader toe te lichten.

Niederer betwijfelt of criminelen inderdaad liefst 15.000 kilo cocaïne met hulp van corrupte politie- en justitiefunctionarissen begin jaren negentig op de markt hebben kunnen brengen.

De liberaal, die in het eindrapport ook al een voetnoot had geplaatst bij een andere conclusie van de commissie, neemt daarmee alsnog openlijk afstand van een van de belangrijkste bevindingen van de commissie Kalsbeek.

De dissidente VVD'er wil nu alleen in het debat met de Tweede Kamer over de eindconclusies discussiëren over zijn herziene standpunt. De overige commissieleden vinden echter dat zij niet zonder meer samen met Niederer het rapport in de Kamer kunnen behandelen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.