De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Dell]
[Belastingdienst]
[Tele 2]
[KPN Zomerweken]
[Oce]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[Postbank Vakantiegeld]
[Wanadoo]
[CMG]

Kamer akkoord met
Kosovo-vredesmacht

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

De Tweede Kamer is gisteren in een bijzondere zitting unaniem akkoord gegaan met de deelname van 2050 Nederlandse militairen aan de internationale vredesmacht voor Kosovo (KFOR).

Ook de Socialistische Partij (SP), die grote bezwaren had tegen de NAVO-bombardementen en GroenLinks, dat de luchtaanvallen met pijn in het hart heeft gesteund, stemden voor de Nederlandse deelname.

Vlak voor het debat had het kabinet in een brief laten weten dat het instemde met de vredesoperatie hoewel "de uitzending voor de Nederlandse mannen en vrouwen uiteraard niet zonder risico is."

Risico's
Volgens de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) zijn de de "getroffen politieke en militair-operationele voorzieningen echter van dien aard dat de risico's aanvaardbaar worden geacht."

Premier Kok zie na afloop van de ministerraad: "We zijn niet naïef, onze militairen verkeren daar in risicovolle omstandigheden. Maar het is verantwoord."

De VVD bracht aan het eind van het debat, dat bij hoge uitzondering op vrijdag werd gehouden, zelfs haar fractieleider Dijkstal in stelling om de 'verstrekkendheid' van de verantwoordelijkheid die de Kamer met de uitzending op haar schouders had genomen nog eens te beklemtonen.

Verantwoording
"We moeten geprepareerd zijn op tragische gebeurtenissen", aldus Dijkstal. "Maar ondanks die risico's zijn wij bereid de verantwoordelijkheid voor de uitzending op ons te nemen."

Volgens oud-Defensieminister Voorhoeve is er geen sprake van dat de VVD-fractie, die het Srebrenica-drama nog vers in het geheugen heeft, aarzelt over de deelname van Nederland aan KFOR maar wilde Dijkstal aangeven dat de Nederlandse bevolking zich moet realiseren dat er ongelukken kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld als een voertuig met Nederlandse militairen op een landmijn rijdt.

De Nederlandse militairen, die bestaan uit artillerie (Gele Rijders), genie, marechaussee en transporteenheden (met onder andere helikopters), vallen onder een Duitse brigade die binnen enkele dagen een sector in Zuid-Kosovo zal binnentrekken.

Volgens minister De Grave blijven de Nederlanders een jaar in Kosovo maar een verlenging van deze periode is mogelijk. In dat geval zullen de Gele Rijders worden vervangen door eenheden van de gemechaniseerde infanterie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.