De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[KPN Zomerweken]
[Tele 2]
[Oce]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[Belastingdienst]
[Eurocard Mastercard]
[Wanadoo]
[Dell]
[Postbank Vakantiegeld]
[CMG]

Jeugd wil veel
hardere aanpak
alcoholgebruik

door Annemiek Paping - WOERDEN, zaterdag

De Nederlandse jeugd wil een harde aanpak van de alcoholproblematiek. Ruim de helft van de jongeren van 15 tot en met 24 jaar vindt dat de leeftijdsgrens voor het kopen van bier en wijn verhoogd moet worden van 16 naar 18 jaar.

Bovendien is 83 procent van mening dat, zoals bij tabak, een waarschuwing voor de gezondheidsrisico's van alcoholgebruik op het etiket van elke fles moet worden geplakt.

Tenslotte is 46 procent van de jongeren voorstander van een verbod op vormen van prijsreclame, zoals happy hours en piekuren.

Uit een nieuw NIPO-onderzoek dat in opdracht van het Nationaal Instituut voor de Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is gehouden, blijkt dat 57 procent van alle jongeren vindt dat er in ons land te veel wordt gedronken.

Probleem
Dit onderzoek bevestigt opnieuw de ernst van het drankprobleem onder jongeren: bijna 20 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar drinkt negen of meer glazen per keer.

Uit een rapportage van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat met name jonge mannen 'zwaar drinken'. "Aangetoond is dat overmatig gebruik van alcoholische dranken de gezondheid negatief beïnvloedt. Bovendien kan deze gewoonte leiden tot agressie en gebruik van geweld", aldus het CBS in zijn toelichting.

Het CBS rekent personen die minstens een keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag tot zich nemen tot 'zware drinkers'. Vergeleken met 1990 is het aantal jongeren dat onder deze categorie valt, fors toegenomen (van 5693 in 1990 naar 6935 in 1997).

Volgens ir. W. van Dalen, directeur van het NIGZ, is er met name sprake van een heftige stijging van het gebruik van de zogenaamde alcohol-pops. "Dat zijn frisdranken met een uiteenlopend percentage alcohol. Met name in Engeland hebben die geleid tot een excessieve consumptie van sterke drank. Hoewel dit soort moderne drankjes in Nederland niet in diezelfde mate wordt genuttigd, is toch sprake van een duidelijke stijging. Het is een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.