De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Belastingdienst]
[Oce]
[Tele 2]
[CMG]
[Wanadoo]
[Dell]
[Eurocard Mastercard]
[Postbank Vakantiegeld]
[BOL, voor al uw boeken]
[World OnLine]
[KPN Zomerweken]

Onderzoek fraude
koeriersbedrijf
prins Bernhard jr.

door John van den Heuvel - AMSTERDAM, zaterdag

Tegen prins Bernhard jr., de 29-jarige tweede zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, loopt een onderzoek wegens mogelijke premiefraude en valsheid in geschrifte.

De prins, voluit Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau Van Vollenhoven, zou als mededirecteur van zijn koeriersbedrijf Ritzen Koeriers verantwoordelijk zijn voor het ontduiken van sociale premies voor een aantal werknemers.

Met de veronderstelde premiefraude is volgens justitiële bronnen enkele tienduizenden guldens gemoeid.

Lease-auto
De mogelijke malversaties werden enkele maanden geleden ontdekt door rechercheurs van het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) in Amsterdam. Zij constateerden dat werknemers van Ritzen Koeriers veelal studenten in plaats van loon de beschikking kregen over een lease-auto.

Volgens wettelijke regels is dit een verkapte salarisbetaling, waarover een werkgever sociale premies moet afdragen. Directieleden van Ritzen Koeriers, onder wie prins Bernhard jr., zijn inmiddels door opsporingsfunctionarissen van het GAK gehoord.

Volgens bronnen binnen het GAK is door Ritzen Koeriers tot op hoog niveau druk uitgeoefend om te voorkomen dat het proces-verbaal werd doorgestuurd naar justitie. Het GAK besloot het dossier toch ter beschikking van het openbaar ministerie te stellen, mede gezien de hoogte van het aan premies ontdoken bedrag. Het GAK is volgens de bronnen sowieso verplicht premiefraude door bedrijven van meer dan ƒ25.000 te melden bij justitie.

Het openbaar ministerie bevestigt dat de zaak betreffende het bedrijf van prins Bernhard jr. in onderzoek is. Er is volgens een zegsman nog geen beslissing genomen of de directie van Ritzen Koeriers strafrechtelijk wordt vervolgd. Het feit dat prins Bernhard jr. lid is van het Koninklijk Huis hoeft volgens justitie geen belemmering voor vervolging te zijn.

Legale constructie
Het bedrijf van de prins ontkent volgens justitie zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude en/of valsheid in geschrifte. De accountant van Ritzen Koeriers heeft zich tot het GAK en justitie gewend om tekst en uitleg over het gevoerde salarisbeleid te verschaffen. Volgens hem is sprake van een legale constructie.

Samen met twee vrienden zette de ondernemende oranje-telg Bernhard jr. tijdens zijn studententijd in 1991 het koeriersbedrijf op. Ritzen Koeriers bv draagt zorg voor het vervoeren van pakketjes van bedrijven. Het bedrijf heeft inmiddels ongeveer honderd deeltijd-werknemers in dienst.

In Groningen is de onderneming in grootte het tweede à derde koeriersbedrijf voor spoedbestellingen. Er zijn ook vestigingen in Rotterdam, Nijmegen en Enschede. Sinds enige tijd leidt Bernhard jr. ook het internet-adviesbureau Clockwork en Shop.nl, een warenhuis op Internet.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.