De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[Dell]
[Postbank Vakantiegeld]
[CMG]
[KPN Zomerweken]
[Tele 2]
[Wanadoo]
[World OnLine]
[Eurocard Mastercard]
[Belastingdienst]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]

Verdacht Belgisch voer voor ons vee

Van onze verslaggevers - DEN HAAG/AMSTERDAM, zaterdag

Negen Nederlandse bedrijven hebben veevoer gekocht van verdachte Belgische voederfabrikanten. Daarover is het ministerie van Landbouw gisteren door de Belgische autoriteiten ingelicht.

De Belgische fabrikanten zijn verdacht, omdat ze mogelijk met dioxine besmette grondstoffen hebben gekocht van de firma Verkest.

Dat schrijven minister Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Faber (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Het gaat om negen leveranties aan acht boeren (waarvan vier melkveehouders) en een handelaar.

De melk van die bedrijven is volgens Borst en Faber "in de zuivelfabriek gemengd" met een grote hoeveelheid melk van andere bedrijven. Hierdoor is de hoeveelheid dioxine die uiteindelijk in de consumptiemelk is terecht gekomen, onder de wettelijke norm. Volgens de bewindsvrouwen is er "geen publiekswaarschuwing nodig." Wel zijn de betrokken bedrijven geblokkeerd.

Dioxine
Slachtafval van mogelijk met dioxine besmette Belgische kippen is verwerkt in Nederlands veevoer voor varkens en kippen. Verder is meel waarin het verdachte slachtafval verwerkt was, verkocht aan een aantal Europese producenten van katten- en hondenbrokjes.

De varkens en kippen die het verdachte voer hebben gegeten, zijn waarschijnlijk ook al geconsumeerd.

Het slachtafval kan ten dele afkomstig zijn geweest van kippen die in België uit voorzorg uit de handel zijn genomen. "Als een kip in de winkel ligt, is hij al 5 dagen daarvoor geslacht", zegt directeur D. Kloosterboer van het Osse bedrijf Rendac dat grondstoffen levert aan de voederindustrie. Het bedrijf is een van de grootste leveranciers van die grondstoffen.

"Dus kunnen we niet helemaal uitsluiten dat ook een aantal kippen van die uit de handel genomen partij bij ons is terecht gekomen." De Belgische vestiging van Rendac verzamelde het slachtafval, terwijl de vestiging in Son het verwerkt heeft.

Onderzoek
"Toen wij uit de media vernamen wat er in België aan de hand was, hebben we meteen het ministerie ingelicht", zegt Kloosterboer. "Die heeft meteen, eind vorige week, maatregelen genomen." Rendac heeft zelf inmiddels honderden tonnen meel en vet teruggehaald bij klanten. Die producten zijn in overleg met de Algemene Inspectiedienst (AID) opgeslagen voor verder onderzoek.

Kloosterboer stelt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. "We hebben het meel getest. Daaruit kwam naar voren dat de hoeveelheid pcb's onder de wettelijke norm is gebleven." Pcb's leveren bij verhitting dioxines.

Ondertussen groeit de lijst van landen die Nederlandse producten uitbannen. Gisteren sloten Kroatië en Slowakije hun grenzen, terwijl Hong Kong overweegt de eierimport te stoppen. Hong Kong is een grote afnemer van Nederlandse pluimveeproducten.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.