De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Solana nieuw Europees
'gezicht' naar wereld

Van onze verslaggevers - KEULEN, vrijdag

De Europese regeringsleiders hebben gisteren op hun top in Keulen NAVO-secretaris-generaal Javier Solana benoemd tot het nieuwe 'Europese gezicht' voor het Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid.

Deze nieuwe functionaris moet het aanspreekpunt worden voor de rest van de wereld wat betreft de defensiekwesties en buitenlandse vraagstukken. Als tweede man is benoemd de Franse ambassadeur bij de EU, Pierre de Boissieu. Over de opvolging van Solana (foto) bij de NAVO is nog niets besloten. Eurocommissaris Hans van den Broek zou nog steeds een kandidaat zijn. De Duitse minister van Defensie Scharping is in elk geval afgevallen als kandidaat voor de prestigieuze post, zo meldde gisteren bondskanselier Schröder.

De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henri Kissinger vroeg zich al ooit af wie hij moest bellen in Europa. De NAVO, de Europese Commissie, Londen, Parijs of Bonn? Solana wordt dat nieuwe aanspreekpunt en hij krijgt een zeer belangrijke verantwoordelijkheid wat betreft de coördinatie van het Europese veiligheidsbeleid. In die zin wordt hij belangrijker dan bijvoorbeeld de Europese commissaris die wordt belast met het buitenlands beleid.

Moeilijk
Solana heeft een mooie staat van dienst. Hij heeft de eerste echte oorlog die de NAVO moest voeren (tegen Joegoslavië) geleid en de bondgenoten bij elkaar weten te houden. Hij krijgt nu de moeilijke taak vijftien EU-landen, waarvan vier neutraal, op één lijn te krijgen voor een Europees veiligheidsbeleid.

De toenmalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken trad eind 1995 aan als NAVO-baas, toen oud-premier Lubbers tegen hem het onderspit delfde. Hij is niet achtervolgd door schandalen, zoals de vorige Belgische NAVO-secretaris Willy Claes. Solana staat bekend als een bruggenbouwer, een vriendelijke man die koelbloedig en tegelijkertijd voorzichtig kan opereren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.