De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

'Commissaris moet opstappen
als Europarlement dat wil'

Van onze speciale verslaggevers - KEULEN, vrijdag

De beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Italiaan Romano Prodi, wil de mogelijkheid inbouwen dat het Europees Parlement individuele commissarissen naar huis kan sturen als die niet goed functioneren.

Tot op heden kan het Europarlement eigenlijk alleen het vertrouwen opzeggen in de hele Commissie, een wapen dat uiterst zelden in stelling wordt gebracht.

Dit plan maakt onderdeel uit van een serie voorstellen, die Prodi gisteren heeft voorgelegd aan de Europese regeringsleiders tijdens de EU-top in Keulen. 'Nieuwe bezem' Prodi is van plan schoon schip te maken. Zo wil hij ook het ambtenarenapparaat van de Commissie hervormen, waarbij de rol van de persoonlijke staf van de commissarissen wordt verminderd.

Verder wil hij eerst de takenpakketten van de nieuwe commissarissen samenstellen en er dan pas de mensen bijzoeken. Dit geeft hem een grotere vrijheid in de keuze van zijn "team".

Prodi pleit voor een evenwichtige verdeling van politieke kleuren in de nieuwe Commissie. Dat is goed nieuws voor VVD-kandidaat Bolkestein, want Nederland wil als enige lidstaat een liberaal naar voren schuiven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.