De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]

Himalaya-gletsjers
smelten supersnel

LONDEN, vrijdag

De gletsjers van de Himalaya smelten onder invloed van het broeikaseffect in een recordtempo. De meeste kunnen binnen veertig jaar verdwenen zijn, zo stellen wetenschappers van de Indiase Jawaharlal Nehru University na een vier jaar durend onderzoek.

Het smeltwater vormt gletsjermeren achter de massa stenen en gruis die door de gletsjers worden opgeworpen. Als de druk van het water te groot wordt barst de wand van zo'n bergmeer, wat tot catastrofale overstromingen kan leiden in dichtbevolkte gebieden.

Volgens de wetenschappers trekken de gletsjers zich nergens zo snel terug als in de Himalaya. Samen met de gletsjer op het Tibetaanse bergplateau vormen zij de grootste ijsmassa's buiten de poolgebieden. De wanden van het Imja-gletsjermeer in het Nepalese nationale park Saramartha zouden volgens de onderzoekers al binnen vijf jaar kunnen barsten. In 1985 gebeurde zoiets al in Nepal toen een breuk een vijftien meter hoge muur van water in een dal deed neerstorten. Talloze mensen verdronken in hun huizen. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.