De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]

ANC stevent af
op monsterzege

Van onze correspondent - JOHANNESBURG, vrijdag

Het Afrikaans Nationaal Congres lijkt af te stevenen op een tweederde meerderheid in het Zuid-Afrikaanse parlement. Na telling van 85 procent van de stemmen had bijna 66 procent op de partij van president Mandela gestemd.

De einduitslag, die vanavond wordt verwacht, geeft wellicht nog een hoger percentage te zien, omdat de nog niet getelde stemmen afkomstig zijn van het platteland, waar het ANC traditioneel de meeste aanhang heeft.

Met een tweederde zetelmeerderheid kan het ANC de grondwet naar zijn hand zetten, waardoor Zuid-Afrika volgens politieke commentatoren, effectief een 'één-partijdemocratie' wordt. Het opkomstpercentage lag bijzonder hoog: rond de 85 procent.

ANC-leider en Mandela's opvolger, Thabo Mbeki, sprak gistermiddag, vooruitlopend op de einduitslag, van een historisch en overweldigend mandaat van de kiezers. Bij de vorige verkiezingen voor de Nationale Assemblee in '94 kreeg het ANC 62,6 procent van de stemmen.

De 56-jarige Mbeki (foto) verwees met geen woord naar de mogelijkheid van een tweederde meerderheid. Wel zei hij dat het ANC "op verantwoorde wijze, zonder arrogantie en in alle nederigheid" het land zal besturen. "De mensen van ons land, zwart en blank, hebben ons een mandaat gegeven om te streven naar een niet-racistische maatschappij en naar nationale verzoening. De kiezers hebben ons opgedragen om ieders veiligheid te garanderen en om, samen met de privésector, de economie sneller te laten groeien en nieuwe banen te scheppen."

Het zag er gisteravond naar uit dat de Democratische Partij de Nationale Partij zal vervangen als de officiële oppositie. De DP had bij de jongste telling 15 procent van de stemmen tegen de NT 12 procent en de Inkatha 5 procent. Andere partijen zonken daarbij vergeleken in het niet.

In zeker acht van de negen provincies van het land wist het ANC zijn meerderheid te vergroten. In KwaZulu-Natal leek de Inkatha-vrijheidspartij van Buthelezi zijn meerderheid te behouden. Maar in de Westkaap, sinds 1994 de enige provincie waar de Nationale Partij aan het bewind is, was het gisteravond laat nog een nek-aan-nek race tussen het ANC en de NP. Berichten uit Kaapstad maakten melding van coalitiegesprekken tussen ANC en NP, die gisteravond al begonnen zouden zijn.

In Gauteng, Zuid-Afrika's rijkste provincie met Johannesburg als centrum, stond het ANC op 50 procent van de stemmen tegen 31 procent voor de Democratische Partij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.