De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Akkoord in Kosovo
brengt onzekerheid

door Frank van Vliet en Guido van de Kreeke - BOEDAPEST/KEULEN, vrijdag

Duizenden doden, meer dan een miljoen ontheemden, platgebrande dorpen, een naar het pre-industriële tijdperk teruggebombardeerd land. Het is de trieste balans van een oorlog die als nobel en rechtvaardig had moeten gelden. Het gisteren bereikte vredesakkoord voor Kosovo brengt een hoop onzekerheid.

De internationale gemeenschap staat voor een 'mammoet-operatie' om wanneer de vredesregeling voor Kosovo werkelijk tot uitvoer komt, de 900.000 vluchtelingen weer naar een leefbaar Kosovo terug te voeren.

Dit heeft de Europese bemiddelaar Martti Ahtisaari gisteren na de overeenkomst met de Joegoslavische president Slobodan Milosevic aan de leiders van de Europese Unie tijdens een topberaad in Keulen voorgehouden.

Reeds bij de eerste berichten dat een akkoord op komst was, beraadden de EU-leiders zich over de vraag hoe in samenwerking met de NAVO snel tot actie kon worden overgegaan om te voorkomen dat in Kosovo een vacuüm ontstaat.

Ontheemden
Een van de eerste zorgen wordt dan om de honderdduizenden ontheemden in Kosovo zo snel mogelijk met voedseldroppingen massaal van hulp en medicijnen te voorzien. De EU heeft reeds aangekondigd zich voor de materiële kant van de hulp verantwoordelijk te achten.

Met grote ongerustheid wordt tevens uitgezien naar wat de eerste NAVO-troepen in Kosovo zullen aantreffen aan verwoestingen en vermiste personen. De NAVO bereidt eenheden voor die eerst de toegangswegen zullen ontmijnen, daarna wegen en bruggen zullen herstellen om vervolgens elektriciteit en watervoorziening weer op gang te brengen.

In Kosovo zal een internationale vredesmacht gelegerd worden waarbij het bondgenootschap een vooraanstaande rol zal spelen. Niet NAVO-lidstaten zullen ook manschappen leveren. Vooral Rusland zal na de bemiddelingspoging van Tsjernomyrdin niet tevreden zijn met een ondergeschikte rol. Een bron van potentiële conflicten, maar mogelijk ook een kans om de door Kosovo verslechterde relatie te verbeteren.

Voor Milosevic betekent het akkoord dat hij nu meer moet slikken dan tijdens het overleg in het Franse kasteel Rambouillet. Had hij toen een overeenkomst getekend dan hadden enige duizenden van zijn soldaten in Kosovo mogen blijven. Nu zijn dat er hooguit enkele honderden.

Daarnaast heeft zijn leger grote verliezen geleden. Volgens de NAVO zijn mogelijk 10.000 Joegoslavische soldaten gedood of verwond en is de materiële schade enorm.

Oorlogsmisdaden
Het zal Milosevic meer geraakt hebben dat hij nu is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden door het VN-tribunaal in Den Haag. Dat maakt reizen in het buitenland vanwege het gevaar voor arrestatie onmogelijk. Milosevic zal hoop putten uit het feit dat zijn vroegere vriend Radovan Karadzic en diens generaal Ratko Mladic nog steeds niet zijn aangehouden.

Voor de bevolking heeft die aanklacht ook consequenties. Het Europese Parlement heeft al gezegd dat Joegoslavië niet in aanmerking komt voor financiële hulp zolang Milosevic aan de macht blijft. Het 'Marshallplan' voor de Balkan gaat daarom aan Joegoslavië voorbij. Dat het land erop eigen houtje bovenop komt, lijkt onmogelijk.

Veel onzekerheden dus bij een eventuele vrede. Het enige wat zeker is is dat de heropbouw heel veel geld zal kosten en dat de vredesmacht er voor een lange periode toezicht zal moeten houden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.