De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Montenegro vreest
Servische wraak

Van onze correspondent - BOEDAPEST, vrijdag

Montenegro is bang dat Servië zich zal wreken voor de pro-westerse koers die de kleine partner binnen de Joegoslavische Federatie speelt. De belofte van een vredesakkoord met de NAVO heeft die vrees alleen maar versterkt.

"De situatie is hier nog steeds gevaarlijk. Het is een onderdeel van de tactiek van Milosevic om aan de macht te blijven om na een afgesloten crisis een nieuwe crisis te creëren. Na Kosovo is het onze beurt om te lijden", verklaarde gisteren de minister van Justitie, Dragan Soc.

Het Joegoslavische leger is massaal in Montenegro aanwezig. Daar speelt het een machtsspel met de politie die op de hand van de hervormingsgezinde president Milo Djukanovic is. Gisteren werden enige agenten gearresteerd door Joegoslavische soldaten.

Het is maar een voorbeeld van de spanning. De grens met Kroatië werd bijvoorbeeld door het leger gesloten, terwijl Montenegro een open grens wenst. Uit Servië gevluchte onafhankelijke journalisten worden in Montenegro door het leger bedreigd. De vluchtelingen uit Kosovo die door Montenegro worden getolereerd, worden door de Servische eenheden geïntimideerd.

Het mini-staatje, dat nog nooit bezet is geweest, vreest meegezogen te worden door de vrije economische val van 'grote broer' Servië. Djukanovic wil in aanmerking komen voor westerse steun en distantieert zich daarom nadrukkelijk van de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Joegoslavische president Slobodan Milosevic.

Tot nu toe balanceert de Montenegrijnse president bekwaam op het gevaarlijke koord. Het Westen heeft Milosevic al gewaarschuwd niet in te grijpen in Montenegro. Desondanks voelt de aanhang van Djukanovic zich niet veilig.

"Een coup hangt hier in de lucht. Misschien vandaag wel meer dan gisteren", waarschuwt vice-premier Dragisa Burzan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.