De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Fin Ahtisaari veel meer
diplomaat dan president

HELSINKI, vrijdag

"Een toponderhandelaar en -diplomaat." De Duitse bondskanselier Schröder prees gisteren het werk van de Finse president en EU-bemiddelaar Martti Ahtisaari.

De man die als eerste hoge Westerse politicus sinds Milosevic' aanklacht voor het Joegoslavië-Tribunaal naar Belgrado ging, sleepte er samen met zijn Russische collega Tsjernomyrdin meteen een akkoord uit.

Athisaari is geen vreemde in het internationale diplomatieke verkeer. In twintig jaar tijd bekleedde hij diverse posten binnen de Verenigde Naties. Zo was hij de adviseur van de speciale vertegenwoordiger van de VN voor het voormalig Joegoslavië en leidde hij een werkgroep over Bosnië. De Balkan is hem dus niet vreemd.

Een vreemde is hij wel in eigen land, zo zeggen zijn tegenstanders. Hij zou door zijn diplomatieke werkzaamheden het contact met de Finse bevolking zijn verloren. Hij zou ook de neutrale status van Finland, die hem tot de ideale EU-bemiddelaar maakte, te grabbel gooien.

In tegenstelling tot veel van zijn landgenoten is hij een fervent voorstander van een krachtige Europese Unie. Zijn partij heeft hem daar al voor gestraft. Athisaari wordt niet de kandidaat van de Sociaal Democraten bij de presidentsverkiezingen in het jaar 2000. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.