De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
2 juni 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Wanadoo]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[ING MKB Milieu campagne]
[Jaarverslag Service]
[Oce]
[Dell]
[Libertel]

Kabinet trekt ƒ200 miljoen
uit voor bedrijfsterreinen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Het kabinet trekt de komende vier jaar in totaal ƒ200 miljoen uit voor het aanleggen en vernieuwen van bedrijfsterreinen. Dat heeft staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) gisteren aangekondigd in de nota Ruimtelijk Economisch Beleid.

Met de financiële injectie hoopt Ybema een dreigend tekort aan grond voor het bedrijfsleven af te wenden. "Bij een stevige economische groei kan dat tekort in 2010 oplopen tot 3000 ha, de oppervlakte van Schiermonnikoog", zei de bewindsman gisteren.

Gemeenten en provincies kunnen bij Ybema voorstellen indienen voor de bedrijfsterreinen. Daarvan zullen de besten worden gekozen. Voorwaarde is dat de lokale overheden met eenzelfde bedrag over de brug komen, zodat er in totaal ƒ400 miljoen naar de bedrijfsterreinen kan gaan.

Tot 2010 trekt het kabinet in totaal ƒ2,9 miljard uit voor de versterking van de economische structuur. Daarvan gaat gaat ƒ1,2 miljard naar de noordelijke provincies en ƒ1,1 miljard naar de 25 grootste steden.

Het kabinet wil met dit geld een impuls geven aan de 40 procent van het Nederlands grondgebied waar 80 procent van de economische activiteit plaatsvindt. Volgens het kabinet moeten de grote stedelijke gebieden worden verbonden via 'corridors', waar ruimte is voor bedrijvigheid. De rest van de ruimte is bestemd voor landbouw en natuur.

Inmiddels zijn de betrokken bewindslieden het eens geworden over de verdeling van ƒ1,4 miljard aan Europees steungeld voor achtergebleven regio's. Daarvan gaat ƒ700 miljoen naar het Noorden, ƒ370 miljoen naar de reconstructie van de varkenssector en ƒ420 miljoen naar de grote steden.

Minister Apotheker (Landbouw) verwacht dat Nederland bovendien de komende zeven jaar uit Brussel ruim ƒ300 miljoen zal krijgen voor plattelandsontwikkeling, plus nog eens ƒ720 miljoen uit een ander programma waar ons land eenzelfde bedrag bij moet leggen.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden met de analyse van Ybema. Maar volgens woordvoerder B. van der Ploeg gaat het meer om ruimte dan om geld. "Provincies en gemeenten moeten meer vrijheid krijgen om nieuwe bedrijventerreinen te realiseren. Nu zijn ze nog te sterk gebonden aan regels van het ruimtelijke beleid."

Volgens de ondernemersorganisatie MKB-Nederland is het nog onduidelijk hoe het midden- en kleinbedrijf kan profiteren van de regelingen. Kleine ondernemingen hebben vooral baat bij het opknappen van verouderde bedrijventerreinen. "We zouden graag zien dat hier meer geld naartoe zou gaan," aldus een woordvoerder.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.