De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Dell]
[Oce]
[Jaarverslag Service]
[Wanadoo]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Libertel]

Doorbraak over IJzeren
Rijn lijkt nu haalbaar

Van onze correspondent Ruud Kreutzer - ANTWERPEN, woensdag

De IJzeren Rijn was in 1879 de eerste grensoverschrijdende spoorwegverbinding in Europa, maar nu is hij al jaren inzet van een steeds hoger oplopend conflict tussen België en Nederland. De Belgen willen de spoorverbinding tussen Antwerpen en het Roergebied zo snel mogelijk weer in gebruik nemen, maar Nederland ligt daarbij voortdurend dwars.

Er komen echter steeds meer barsten in het Nederlandse verzet. Dat bleek gisteren tijdens een symposium over de IJzeren Rijn in Antwerpen, waar diverse sprekers uit België en Nederland argumenten aandroegen voor een snelle heropening van het historische traject (dat door een natuurgebied loopt), gekoppeld aan studies naar alternatieve routes.

Het Tweede-Kamerlid voor de PvdA, en dus partijgenoot van minister Netelenbos, Jaap Jelle Feenstra, pleitte ervoor om het 'confronterende spoor' te verlaten en over te stappen naar het 'coöperatieve spoor'. In dat kader past een verkenning van de mogelijkheid van een interimoplossing over het bestaande tracé, die al in het najaar kan worden afgerond. Het standpunt van de fractiewoordvoerder staat haaks op dat van de minister van Verkeer en Waterstaat die de Tweede Kamer in april in een brief liet weten dat een langdurige studie, inclusief een Milieu Effect Rapportage (MER), noodzakelijk is. Daarmee sloot zij een snelle tussenoplossing feitelijk uit.

De jurist Henk Breeman, topman van het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke en voormalig medewerker van de Raad van State, liet tijdens het symposium niets heel van de argumentatie van minister Netelenbos. Het feit dat het bestaande trace door het natuurgebied De Meinweg loopt, dat enkele jaren geleden tot 'stiltegebied' is aangewezen, betekent volgens Breeman geenszins dat er een uitgebreide MER-procedure moet worden gevolgd. "De toestemming voor het gebruik van de lijn is in het verleden al gegeven. Er bestaan geen juridische belemmeringen om het bestaandé trace van de IJzeren Rijn te reactiveren", luidt zijn oordeel.

Een snelle oplossing, zoals onze zuiderburen die zo graag willen, stuit vooral op politieke onwil in Den Haag, waar de lobby van de Rotterdamse Haven achter vermoed wordt. Rotterdam vreest de grotere concurrentie van Antwerpen als die stad een goede spoorverbinding met het Duitse achterland krijgt, lang voordat de eigen Betuwelijn klaar is.

De druk op de regering neemt van alle kanten toe. Duitsland heeft duidelijk gemaakt dat het Nederlandse getraineer niet langer op prijs wordt gesteld. Uit het Nederlands bedrijfsleven, vooral in het zuidoosten van het land, komt steeds meer steun voor een snelle heropening van de IJzeren Rijn.

Dick van den Broek Humphreij, algemeen directeur van de verladersorganisatie EVO, sprak zich in Antwerpen uit voor een tweeledige oplossing: voor de korte termijn (beperkt) gebruik van het 'historische tracé' en voor de langere termijn een nieuwe lijn, bij voorkeur via Venlo, waar een intermodaal knooppunt zich ontwikkelt. "De 34.000 bedrijven die bij ons zijn aangesloten hebben direct belang bij het vergroten van de keuzemogelijkheden bij het vervoer van hun goederen", legt hij het standpunt van EVO uit.

Het is een door alle lidstaten van de EU geaccepteerd uitgangspunt dat er meer transport over het spoor moet gaan plaatsvinden, om de overvolle wegen en het milieu te ontlasten. In België is de woede over het Nederlandse gedraal, nota bene op grond van milieu-argumenten, tot het kookpunt gestegen, zegt een ingewijde. "Premier Kok heeft Brussel al een tijd geleden toegezegd de kwestie 'in goed nabuurschap' op te lossen, maar daar is tot nu toe weinig van te merken. Nu lijkt het erop dat er toch beweging zit in de Nederlandse stellingname. Ik denk dat je kunt spreken van het begin van een doorbraak."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.