De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Wanadoo]
[Quicklink]
[Dell]
[KPN Zomerweken]
[BOL, voor al uw boeken]
[Gouden Gids]
[Jaarverslag Service]
[Eurocard Mastercard]
[ING MKB Milieu campagne]
[CMG]
[World OnLine]
[Postbank Vakantiegeld]
[Eurotunnel]
[Belastingdienst]
[Oce]

JulesWijdenbosch
weggestemd in
Surinaams parlement

door John van den Heuvel - PARAMARIBO, woensdag

Jules Wijdenbosch moet op korte termijn het veld ruimen als president van Suriname. Een meerderheid van het Surinaamse parlement stemde gisteren in met de motie van wantrouwen tegen de regering-Wijdenbosch, waardoor de weg voor de benoeming van een nieuw Surinaams staatshoofd en een andere ministersploeg open ligt.

De motie in een chaotisch verlopen vergadering van de Nationale Assemblee, waarin de vloer werd aangeveegd met het beleid van de regering-Wijdenbosch sinds 1996, werd gesteund door de volledige oppositie en drie leden van de regeringscoalitie. De oppositie wil nu op korte termijn, mogelijk al binnen 48 uur, een nieuwe president van Suriname kiezen en een zakenkabinet aanstellen.

Een motie van de overgebleven leden van de regeringscoalitie, onder wie de parlementariërs van de NDP, om Wijdenbosch eerst nieuwe verkiezingen te laten organiseren, redde het gisteren niet. Desi Bouterse liet in een reactie gisteravond weten "niet ongelukkig" te zijn met de ontwikkelingen. "Laten we hopen dat het nu rustig wordt in het land", aldus Bouterse.

De ontwikkelingen zijn echter een fikse tegenvaller voor Bouterse, die had gehoopt dat het kiezen van een nieuwe president en regering pas over enkele maanden zou plaatsvinden.

Chaos

De vergadering van de Nationale Assemblee begon gisteren in een volstrekte chaos. Pas twee uur na de geplande aanvangstijd opende Assemblee-voorzitter Indra Dwalapersad de bijeenkomst. Tot enkele minuten voor de vergadering vond overleg plaats tussen enkele regeringsfracties en Wijdenbosch, om het staatshoofd te bewegen uit eigener beweging af te treden.

De president, die gisteren niet zelf bij de vergadering aanwezig was, liet bij aanvang een voorstel voorlezen, waarin de Nationale Assemblee werd voorgesteld zichzelf te ontbinden. Ook de regering, onder wie Wijdenbosch' vice-president Pretaap Radhakishun, zou dan volgens Wijdenbosch aftreden, maar pas nadat er nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden.

Het voorstel vond geen genade in de ogen van de oppositie en de fractie van de BVD, omdat nieuwe verkiezingen op zijn vroegst pas over zes maanden zouden kunnen plaatsvinden. De enorme economische crisis in Suriname en de al weken durende demonstraties van het Surinaamse volk maken het volgens hen noodzakelijk dat Wijdenbosch direct opstapt.

Na talloze schorsingen werd de motie van de oppositie in stemming gebracht. Daarin werd ongemeen felle kritiek geuit. "De crisis waarin de regering-Wijdenbosch/Radhakishun land en volk heeft terechtgebracht, is buitengewoon explosief, waarbij niet slechts zo goed als alle economische activiteiten zijn komen stil te leggen, maar waarin in alle sectoren van de maatschappij ook nog grote bezorgdheid is ontstaan", aldus de motie die met 27 voor en 14 tegen werd aangenomen.

Volgens de oppositiepartijen zal mogelijk al vandaag al door zeven parlementariërs een nieuwe presidentskandidaat worden gepresenteerd, die in ieder geval niet vanuit de Nationale Assemblee afkomstig zal zijn. De kandidaat moet tweederde van de stemmen van het parlement halen. Lukt dat niet in twee stemrondes, dan is de Verenigde Volksvergadering aan zet. Dit beraad van 869 leden bestaat uit alle gekozen bestuurders van het land.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.