De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]

Finse EU-gezant voor
overleg naar Belgrado

BONN/BELGRADO, woensdag

De Finse president Martti Ahtisaari reist vandaag naar Belgrado voor een bijeenkomst met de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft dit gisteren bekendgemaakt na afloop van besprekingen in Bonn met de Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott.

Het overleg had speciaal tot doel overeenstemming te bereiken over een vredesplan dat was geformuleerd door de G-8, de zeven grote industrielanden plus Rusland. Ahtisaari zei dat verschillende kwesties duidelijk uiteen waren gezet. Hij erkende dat dit niet betekent dat de partijen ,,het voor honderd procent in alles eens zijn''.

Ahtisaari zal het plan samen met Tsjernomyrdin aan Milosevic voorleggen. Hij zal morgen op een topconferentie in Keulen de vijftien EU-leiders verslag doen van zijn bevindingen in Belgrado.

Dicteren

Ahtisaari benadrukte dat het zijn missie wordt Milosevic vredesvoorwaarden te dicteren, niet om daarover te onderhandelen. ,,Dit wordt geen onderhandelingsmissie'', aldus de EU-gezant. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer sprak voor het overleg van ,,mogelijk beslissende dagen''. Volgens de Duitse bewindsman balanceert het proces op de scheidslijn tussen ,,escalatie'' of een doorbraak in de richting van vrede.

De Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken Zivadin Jovanovic herhaalde in een brief aan Fischer dat Belgrado bereid is in te stemmen met de principes van het vredesvoorstel van de G-8. In dezelfde brief haalde Jovanovic fel uit naar de ,,dwaze NAVO-aanvallen op burgerdoelen''. Hij stelde dat Joegoslavie ,,als Europese natie'' verwacht van de EU-Ministerraad dat deze haar veroordeling uitspreekt over de ,,wrede agressie'' van de NAVO en onmiddellijke stopzetting van de bombardementen eist.

De hoogste Joegoslavische generaal in Kosovo, Nebojsa Pavkovic, maakte gisteren volgens het onafhankelijke persbureau Beta een voorbehoud op de Joegoslavische instemming met het plan van de G-8.

De commandant van het Derde Leger vindt dat de eisen van de Joegoslavische troepenterugtrekking uit Kosovo en de stationering van een internationale vredesmacht moeten worden herzien. Die punten zijn voor het Westen juist cruciaal.

De bijeenkomst in Keulen morgen zal ook in het teken staan van de EU-plannen voor een eigen defensiebeleid. De EU is geschokt door het besef dat Amerika met zijn militaire voorsprong in de Kosovo-crisis allesbepalend is gebleken.

NAVO-diplomaten zeiden verrast te zijn dat de EU, middenin de Kosovo-crisis, de voor de NAVO gezichtsbepalende secretaris-generaal, Solana, naar Brussel lokken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.