De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Belastingdienst]
[Wanadoo]
[Quicklink]
[Postbank Vakantiegeld]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurotunnel]
[World OnLine]
[Oce]
[Jaarverslag Service]
[Eurocard Mastercard]
[ING MKB Milieu campagne]
[Dell]
[CMG]
[KPN Zomerweken]
[Gouden Gids]

Norse mummie Janus
toont ware gezicht

Van onze correspondent - GRONINGEN, woensdag

De bijna 3000 jaar oude mummie Janus heeft gisteren zijn ware gezicht getoond. Janus, van wie in november vorig jaar in het Groningse Academisch Ziekenhuis een zogeheten CT-scan werd gemaakt, kijkt met een wat verkrampte norse blik en een pruillip de wereld in.

De mummie blijkt geen 'gladjanus' te zijn, want zijn gezicht heeft diepe groeven. "Dat is ook geen wonder, want volgens onze gegevens moet hij bijna constant kiespijn hebben gehad. Zijn tanden waren helemaal versleten en verrot. Daar ga je natuurlijk niet zo vrolijk van kijken", zegt coördinator mr. Bert Korendijk, die gisteren jarig was.

"Het is het mooiste verjaardagscadeau dat ik ooit heb gehad. Het kon me niet schelen hoe mooi of lelijk hij zou zijn. Ik vind het een prachtig hoofd. Hij heeft een gesloten mond gekregen, dus van de Rob de Nijs-spleet tussen z'n tanden zie je niets. De medische kunstenaressen van de universiteit in Manchester hebben een zeer waarheidsgetrouw koppie afgeleverd", aldus Korendijk.

Vorig jaar november ging Janus door de scan van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Aan de hand van de resultaten maakte TNO in Delft een kunststof schedel, die naar de beroemde professor Richard Neave in Manchester werd gebracht. Hij reconstrueerde met zijn medewerkers destijds ook het bekende meisje van Yde.

Make-up
De Britse Denise Smith en haar collega Carole Williamson hadden de eer Janus onder handen te nemen. Ze gaven hem een huid van was, donkerbruine ogen, een neus, mond en oren. "Vervolgens ging onze Janus naar de make-up-specialist die hem van wimpers, wenkbrauwen en haar voorzag. Zijn rechterwang is iets dikker dan de linker, maar dat heeft vermoedelijk weer met de kiespijn te maken", zegt Korendijk.

Een slecht gebit was 3000 jaar geleden vrij normaal voor Egyptenaren. Omdat ze hun brood in de openlucht bakten, kwamen er nogal eens kleine steentjes en zandkorrels in het eten.

Oud is Janus overigens niet geworden, hooguit 45 jaar. Erg groot was hij evenmin: de lat bleef bij 1,54 meter steken.

Janus' gezicht werd gisteren onthuld door de plaatsvervangend ambassadeur van Egypte, Ashraf Elkholy. Hij liet weten het hoofd erg mooi te vinden.

Belangstellenden kunnen Janus bekijken in het Volkenkundig Museum aan de Nieuwe Kijk in't Jatstraat in Groningen, waar hij het middelpunt van een expositie vormt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.