De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Eurotunnel]
[Dell]
[Postbank Vakantiegeld]
[Oce]
[CMG]
[Wanadoo]
[Jaarverslag Service]
[World OnLine]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[Gouden Gids]
[KPN Zomerweken]
[Quicklink]
[Belastingdienst]
[ING MKB Milieu campagne]

Doorstart kabinet-Kok dichtbij

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Informateur Tjeenk Willink (foto) heeft gisteren in zijn lijmpoging van het paarse kabinet een doorbraak bereikt.

De paarse onderhandelaars Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66) sloten gisterochtend onder zijn leiding een akkoord over de invoering van een niet bindend raadgevend referendum binnen twee jaar.

Tegelijkertijd wordt alles op alles gezet om het correctief wetgevingsreferendum in 2003 ingevoerd te krijgen, dat het nieuwe raadgevende referendum dan weer vervangt.

Bijlmerdebat
Of de lijmpoging uiteindelijk succesvol is zal pas blijken na het cruciale debat over de Bijlmerramp, waar onder meer vice-premier Borst zwaar onder vuur ligt.

Bijna twee weken na de Nacht van Wiegel in de Eerste Kamer, waarna door toedoen van D66 een kabinetscrisis uitbrak, is een doorstart van het tweede kabinet-Kok dichtbij.

Hoewel D66 aanvankelijk nadat de Eerste Kamer het referendum verwierp aandrong op vervroegde verkiezingen, wil de kleinste coalitiepartij toch terugkeren aan de paarse regeringstafel. De Graaf zei gisteren dat wat hem betreft de belangrijkste stap genomen is en dat D66 verder geen bijzondere eisen op tafel legt.

Cadeautjes
"Er ligt nu een referendumrecht voor burgers in deze kabinetsperiode. Sommige partijen zijn van heel ver moeten komen om dat te accepteren. Het gaat verder voor ons niet om cadeautjes", aldus een tevreden De Graaf.

CDA-leider De Hoop Scheffer hoont de plotselinge ommezwaai van regeringspartij D66. "Een kinderhand is snel gevuld", aldus De Hoop Scheffer. "Ik vraag me af waar dit gedoe allemaal voor nodig is geweest."

GroenLinks-voorman Rosenmöller stelt dat de geloofwaardigheid van D66 op het spel staat. Rosenmöller herinnert De Graaf eraan dat D66 eerder het opnieuw indienen van het referendumvoorstel eerst afdeed als een fopspeen. "Thom de Graaf gaat nu akkoord met iets wat hij eerder een fopspeen heeft genoemd. Hij komt weinig geloofwaardig over", meent Rosenmöller.

Premier Kok was vrij optimistisch over de afloop. "Het lijkt de goede kant op te gaan", reageerde de minister-president.

Hobbels
De komende dagen wil Tjeenk Willink een punt zetten achter zijn opdracht. "Ik wil van de fractievoorzitters weten of dit de belangrijkste en of dit de enige hobbel is geweest", aldus Tjeenk Willink.

VVD-leider Dijkstal constateert dat er niet is afgeweken van het regeerakkoord. "Er ligt nu precies hetzelfde op tafel, alleen het is niet bindend. Dus wij zijn zeer tevreden", aldus de liberaal. "De grootste hobbel is genomen."

VVD-senator Hans Wiegel is niet principieel tegen het niet-bindende raadgevende referendum. De liberaal heeft er begrip voor dat het paarse kabinet wordt gelijmd. Wel uitte hij gisteren kritiek op D66. "De partij heeft in eerste instantie zeer opgewonden gereageerd op het sneuvelen van het referendum. Ze hadden de zaak niet duidelijk voor ogen. Ze hebben strategisch en tactisch niet altijd even verstandig geopereerd", meent Wiegel.

Morgen en vrijdag bespreekt het trio fractievoorzitters onder leiding van Tjeenk Willink nog enkele aanscherpingen op het gebied van staatkundige vernieuwing. Het gaat hier om afspraken uit het regeerakkoord over de gekozen burgemeester en een verandering van het kiesstelsel. De verwachting is echter dat dit geen grote problemen zal opleveren.

D66 accepteerde uiteindelijk het raadgevende referendum, dat in 2001 zal worden ingevoerd. Alleen over wetten die in de Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen kan een referendum worden georganiseerd. Verder zijn er tal van uitzonderingen waarover geen referendum kan worden gehouden, zoals bij grote infrastructurele projecten, begrotingen en uitgaven voor het Koninklijk Huis.

Drempels
Hiervoor blijft onder meer de hoge drempels gelden van 40.000 burgers die het verzoek voor een volksraadpleging moeten indienen en de 600.000 handtekeningen die nodig zijn om een dergelijke volksraadpleging te houden.

Volgens Tjeenk Willink is een grondwetswijziging voor het raadgevende referendum niet nodig. "Het is gekoppeld aan de invoering van het correctief wetgevingsreferendum en het past binnen de constitutionele grenzen", aldus Tjeenk Willink.

In het nieuwe wetsvoorstel is echter wel een vervaldatum opgenomen. Het nieuwe raadgevende referendum loopt op 1 januari 2005 af. Voor die tijd moet het correctieve wetgevingsreferendum zijn ingevoerd.

Als de Eerste Kamer opnieuw het correctief wetgevingsreferendum tegenhoudt, dan staat D66 met lege handen. "Het lijkt me uitgesloten dat een nieuw kabinet het referendum weer gaat terugdraaien", meent De Graaf (D66).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.