De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw  boeken]

Australië vergalt
droomstart Oranje

door Coo Dijkman - WINNIPEG, donderdag

De Nederlandse waterpolosters die in Canada proberen olympische kwalificatie af te dwingen, werden na de glansrijke 12-6 overwinning op het gastland door de verliezende coach nog bewierookt als het beste team van de wereld. Dat mocht als een lichte verontschuldiging worden opgevat, waarvan meerdere coaches blijk geven om de eigen ploeg weer enige moed in te spreken, maar dat Oranje indrukwekkend aan het twaalfde FINA World Cup-toernooi was begonnen, stond vast. De 8-6 nederlaag op de tweede speeldag tegen Australië, dat volgend jaar de Zomerspelen organiseert en daardoor als gastland bij voorbaat is geplaatst voor het eerste vrouwen-waterpolotoernooi in de geschiedenis, heeft die droomstart echter weer volledig naar de statistieken verdrongen.

Oranje kan bij winst op de volgende tegenstander, de Verenigde Staten, nog altijd de kruisfinales bereiken, waardoor de mogelijkheid blijft bestaan dat rechtstreeks kwalificatie voor Sydney wordt gehaald als de ploeg van bondscoach Jan Mensink als eerste Europees land dit toernooi beëindigt. Het liefst wordt dan ook een tweede kwalificatietoernooi ontlopen, waarvoor overigens Nederland zich volgend jaar mei kandidaat gesteld heeft indien dat in het reeds geplaatste Italië niet meer nodig zou zijn.

Onvrede

Aan de kwaliteiten van het ervaren team wordt, ondanks het verlies tegen de Aussies, niet getwijfeld, maar dubieus is wel of Mensink de rit naar Sydney dan uitzit. Een nederlaag kan soms positief uitpakken, maar zelfs als dat tegen Amerika het geval is, dan lijken de dagen van de Nijverdaller als bondscoach toch geteld. Binnen het team bestaat bij een aantal speelsters grote onvrede over de visie, aanpak en handelwijze van Mensink, die als mens overigens best beminnelijk is maar op hen als coach kennelijk niet overtuigend overkomt. Een van de meest belangrijke speelsters, die haar naam niet vermeld wil hebben, overweegt zelfs na Winnipeg te stoppen als Mensink aanblijft indien Sydney toch gehaald wordt.

Dat explosieve gedrag is inmiddels ook bekend geworden bij leden van de waterpolocommissie van de KNZB die hier aanwezig zijn. Een van de gezaghebbenden is Hans op den Velde, de vader van midvoor Marjan, die in het wedstrijdboekje nog als Marjan John wordt aangeduid maar inmiddels in scheiding ligt. De ex-speelster van ZWV-Nereus is intussen naar Donk verkast en heeft een relatie opgebouwd met Robin van Galen, die Donk als coach tweemaal naar de landstitel heeft gevoerd. Hij zit in de Pan-Am Swimming Pool officieel als supporter van Oranje en zijn vriendin, maar zijn aanstaande schoonvader heeft hem niet helemaal toevallig uitgenodigd voor de trip. Op den Velde wist dat er een zekere onvrede binnen de groep bestond en mocht dat escaleren, dan had Nederland in Winnipeg in elk geval een alternatief.

De Nederlandse waterpolosters zijn door hun uitstekende prestaties in het verleden opgenomen in het speerpuntproject van het NOC*NSF, dat negen ton heeft uitgetrokken om de ploeg naar Sydney te helpen. Bovendien legt de KNZB nog eens een half miljoen gulden op toe, om uiteindelijk tot een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen te komen. Of Mensink, die voor twintig uur per week door de KNZB is aangenomen, die kapitale en voor het Nederlandse waterpolo prestigieuze klus kan klaren, is na de eruptie van ongenoegens in Winnipeg onzeker geworden.

Hem treft overigens geen enkele blaam voor de nederlaag tegen Australië, dat alom wordt beschouwd als de grote favoriet voor het olympisch goud. Nederland had de meeste scoringskansen (25 tegen 20 voor Australië) en benutte maar twee (!) van de tien overtalsituaties, zodat Mensink moeilijk het water in kon duiken om ze er zelf in te loeien. Behalve de tweede speelperiode, waarin de ploeg van Naomi Castle en Melissa Mills, die ooit door ZWV/Nereus voor de Europa Cup werden ingehuurd, man-meer-situaties beter wist te verzilveren en drie doelpunten verschil maakte, was het een gelijkopgaande strijd. Het gevecht achter de schermen zal naar het zich laat aanzien minder gelijkwaardig verlopen...






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.