De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Jaarverslag Service]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw  boeken]

Manchester wint alle prijzen

door Henk Evenblij - BARCELONA, donderdag

Manchester United heeft de voetbalwereld nog duidelijker aan zijn voeten gekregen. In een bijna niet te beschrijven Champions League-finale werd de cup binnengehaald. En hoe! Twee minuten voor tijd (!) had Bayern München de mooiste beker met een hand vast, maar de invallers Sheringham en Solksjaer maakten een sprookje waar in Spanje. United pakte daarmee alle prijzen die er dit seizoen te winnen waren op een gedenkwaardige avond. Dat beslist! Het was precies op de verjaardag van de overleden legendarische manager Matt Busby, de grondlegger van de eens zo befaamde Busby Babes zou gisteren negentig jaar geworden zijn. Zijn opvolger Alex Ferguson trad in zijn voetsporen. En Bayern? Het huilde tranen met tuiten. Spelers lagen na het eindsignaal totaal verslagen op de grasmat. Terwijl Peter Schmeichel uiteindelijk de cup namens United kon ophalen tussen alle voormalige wereldsterren die naar Barcelona waren gekomen. Maar o, o, o, wat waren die Duitsers er dichtbij. Bij een 0-1 stand werden nog paal en lat geraakt eer United aan de beurt kwam in zeker een van de sensationeelste voetbalfinales die er ooit gespeeld zijn.

Finales als deze worden zo langzamerhand moeilijk om te organiseren. De enorme chaos voor Nou Camp was er de oorzaak van dat er 90.000 fans die wel over een geldig ticket beschikten pas op het laatste moment de voetbaltempel konden bereiken. Zeker enkele tienduizenden probeerden op de dag van het grote spektakel nog aan een kaart te komen. Het bleek ondoenlijk. Wanneer het stadion van Barça een capaciteit van een miljoen toeschouwers zou hebben, dan nog was deze finale tot op de laatste plaats uitverkocht.

Wat een ontlading! Matchwinner Ole 'Gunner' Solskjaer midden wordt helemaal fijngeknuffeld door zijn ploegmaten, waaronder de dolgelukkige Nederlandse verdediger in Manchester-dienst, Jaap Stam (r). Foto: Reuters

Ach, wie was er eigenlijk niet op deze eindstrijd afgekomen? Voetbalgrootheid Pele was er, ook Jari Litmanen, Ronald Koeman, Danny Blind, Johnny van 't Schip, Aad de Mos, Sören Lerby, Arie van Os en Michael van Praag. De voorzitter van Ajax had de avond voor de finale de tijd van zijn leven bij een officieel banket van de UEFA. Een avondje dat tot in de kleine uurtjes duurde met optredens van onder meer Julio Iglesias.

In vele opzichten was het een gedenkwaardige avond. Manchester United stond stil bij de verjaardag van de overleden Matt Busby, de legendarische manager die als een van de weinig overlevenden de vliegtuigcrash bij Rhiem nabij München overleefde. En juist de ploeg uit München stond nu in de finale ten de Mancunians, de uitgesproken favorieten voor de cup met die grote oren.

Maar op de dag van de wedstrijd werden de kansen op de 'treble' voor Jaap Stam en co. met de minuut kleiner. Want ja, die Duitsers hé... Vrijwel nooit verloren zij een finale. Ook gisteravond was het weer zo ver in Barcelona. Manchester United, bij de bookmakers de uitgesproken voor Europa's meest aansprekende hoofdprijs, kreeg al na vijf minuten met de man met de hamer te maken. Het was super-Mario Basler die met een formidabele vrije trap de score opende. De door de afscheid nemende Peter Schmeichel geformeerde muur was zo zacht als bordkarton. Trouwens, bij de opstelling United mochten best een paar grote vraagtekens geplaatst worden. Bayern was bevreesd voor de flankspelers Ryan Giggs en David Beckham. Maar wat schetste ieders verbazing: Giggs speelde aan de rechterkant, terwijl Spice Boy Beckham in plaats van de geschorste aanvoerder Roy Keane centraal op het middenveld speelde. De omzettingen, want ook Paul Scholes ontbrak bij de Red Devils, had grote gevolgen. United was zichzelf op niet deze avond waarin alles moest gaan gebeuren. Het speelde onzeker en wekte geenszins de indruk dat het op deze 26e mei geschiedenis kon schrijven.

Nee, en dan Bayern. Het maakte vanaf de allereerste minuut een zelfverzekerde indruk. Het opereerde koel in de ongelooflijke heksenketel, waar de bijna honderdduizend toeschouwers ook al door het snelle openingsdoelpunt van super-Mario een zenuwslopende avond beleefden.

Ontsnapt

Maar was United niet eerder de Champions League-toernooi ontsnapt? In de halve finale bijvoorbeeld tegen Juventus leek het feest voor Fergie's army al over met een 'draw' (1-1) op Old Trafford. Niemand gaf nog een pennie voor de Engelsen en zeker niet toen Juve in Turijn op 2-0 kwam. Maar wonderen zijn gelukkig niet de wereld uit. United presteerde haast het onmogelijke door met 2-3 uit de Laars te vertrekken.

Gisteravond moest 's werelds bekendste club de trilogie volmaken. Na eerst het kampioenschap en de FA-Cup moest na 31 jaar opnieuw de Europa Cup 1 veroverd worden. Maar nogmaals, voetbal is en blijft onvoorspelbaar. Daar kunnen geen Jomanda's of Ratelbands tegen op. Daardoor werd het in Barcelona een avond van uitersten, van contrasten, van twee clubs met een enorme historie. Sir Bobby Charlton, die in 1968 de cup met die grote oren won, zat sip voor zich uit te staren, terwijl een andere grote persoonlijkheid van vroeger Franz Beckenbauer met de minuut zekerder werd van Bayern's victorie.

United bracht nog wel Teddy Sheringham, de man van het openingsdoelpunt in de FE-Cupfinale in, maar dat maakte de Duitsers weinig uit. Sterker, het had zelfs op 0-2 kunnen komen, maar Schmeichel verrichtte een superredding op een inzet van Stephan Effenberg, met Basler en de 'jonge veteraan' Lothar Matthäus als dragers van dit Bayern München.

De Duitsers bleven verbazen met een stiftbal van invaller Scholl op de paal en een omhaal van Jancker op de lat. Toch wenste United niet te capituleren in deze hectische slotfase. Maar het echte vuur bleek te ontbreken in deze thriller die miljoenen fans in tweehonderd landen aan de beeldbuis gekluisterd hield.

Maar wat gebeurde er allemaal in die knotsgekke laatste twee minuten. Schmeichel was bij een corner zelfs uit zijn doel gekomen. De oud-gediende zorgde voor de neus van zijn collega Oliver Kahn voor paniek en Sheringham gaf het laatste tikje (1-1) voor de verlenging. Verlenging? Welnee! Alfred Hitchcock zou dit scenario nooit hebben kunnen schrijven. Arbiter Collina keek al op zijn klokje toen een andere invaller, Ole Gunnar Solksjaer voor jawel, 2-1 zorgde... Niks geen verlening. Maar de golden goal viel werkelijk in de laatste minuut en bracht de cup met die grote oren bij United in een onvergetelijke avond in Barcelona! De droom van Ferguson om alle hoofdprijzen te pakken die er maar te pakken zijn was uitgekomen.

Barcelona. Finale Champions League. Manchester United - Bayern München 2-1 (0-1).6. Basler 0-1, 90. Sheringham 1-1, 90. Solskjaer 2-1. Scheidsrechter: Collina (Ita). Toeschouwers: 90.000. Gele kaart: Effenberg (Bayern München). Manchester United: Schmeichel; Gary Neville, Johnsen, Stam en Irwin; Giggs, Beckham, Butt en Blomqvist (67. Sheringham); Yorke en Cole (81. Solskjaer). Bayern München: Kahn; Babbel, Matthäus (80. Fink), Linke en Kuffour; Tarnat, Effenberg, Basler (89. Salihamidzic) en Jeremies; Jancker en Zickler (71. Scholl).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.