De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Libertel]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Jaarverslag Service]
[Matchbank]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Draka en NKF bundelen
krachten op kabelmarkt

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Kabelfabrikanten Draka en NKF gaan hun krachten bundelen. Draka doet een bod van EUR32 op de aandelen NKF, wat een premie betekent van dertig procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel NKF over de afgelopen dertig dagen. Draka verwacht dat de winst per aandeel door deze overname met 10% extra zal stijgen.

Nog maar een paar maanden geleden liet Draka-topman Van Kesteren weten niet geïnteresseerd te zijn in de overname van NKF. "Zij zitten vooral in de energiekabels en voor die tak van sport hebben we geen belangstelling", zei hij begin maart. Maar door de verkoop van die activiteiten aan Pirelli sluit NKF nu wel goed bij Draka aan, stelde hij gisteren tijdens een toelichting op het bod.

Op de beurs werd positief gereageerd op de aankondiging. De koers van het aandeel NKF steeg met EUR6,35 naar EUR31,40 en het aandeel Draka ging EUR1,55 omhoog naar EUR31,75 op een beurs die als geheel lager sloot.

Draka en NKF zijn nu apart kleine spelers op de wereldmarkt voor kabels, maar door de fusie komt Draka - onder deze naam gaan beide bedrijven verder - bij de top-tien op de wereldmarkt en wordt het de derde speler op de Europese markt.

De kabelmarkt wordt de laatste twee jaar gekenmerkt door grote veranderingen en concentraties. Zo heeft Siemens de kabelactiviteiten verkocht aan Pirelli, waardoor dat concern na Alcatel tweede is geworden op de wereldranglijst. "En het gaat nog steeds door. We hebben geprobeerd de wereldmarkt in kaart te brengen, maar de situatie verandert steeds weer", aldus Van Kesteren.

Volgens NKF-topman De Laar behoort de nieuwe combinatie Draka en NKF tot de bedrijven die aanspraak kunnen maken op de plaatsen zeven tot en met tien.

NKF heeft de laatste jaren te maken gehad met sterk wisselende resultaten, wat geheel terug te voeren was op de sector energiekabels. "In dat marktsegment is er sprake van een grote overcapaciteit. De marktgroei is daar erg beperkt en er is met de regelmaat van de klok sprake van prijsoorlogen. Het zal een lange tijd duren voordat die markt weer gezond is en noch NKF alleen noch de combinatie is in staat een serieuze speler te zijn", legde De Laar uit.

Draka gaat de overname van NKF financieren met de opbrengst van de verkoop van de energiekabelactiviteiten aan Pirelli, wat overigens een boekverlies teweeg zal brengen. Verder is er voor eind dit jaar een aandelenemissie gepland (naar verwachting niet meer dan 10%), aangevuld met een lening. Aangezien de emissie en de verkoop van de energieactiviteiten later dit jaar pas zullen worden geëffectueerd, wordt er een overbruggingskrediet afgesloten.

Het nieuwe Draka krijgt een omzet van ƒ3 miljard. Het proforma bedrijfsresultaat over 1998 bedroeg ƒ240 miljoen en het aantal medewerkers 6.700. Verwacht wordt dat de transactie nauwelijks gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid.

NKF haalde 40% van de omzet uit de energiekabels, de rest uit kabels voor communicatienetwerken. Draka kende een omzetverdeling van 30% uit de communicatiesecotor, 30% uit laagspanningskabels en nog eens 30% uit klantspecifieke producten. Na de overname zal 40% van de omzet betrekking hebben op communicatie, 25% op laagspanningskabels, 20% op klantspecifieke producten en 15% op overige producten.

Draka en NKF kennen elkaar goed. Lange tijd waren ze een gezamenlijke dochter van Philips. Toen Philips deze activiteit kwijt wilde, bleek het niet haalbaar de combinatie als geheel te verkopen en ging eerst Draka, in 1985, zelfstandig verder en volgde NKF een jaar later.

Eind vorig jaar gingen de beide kabelfabrikanten al samenwerken in China, waar een joint venture werd opgestart. Draka denkt door de samenvoeging van de activiteiten duidelijke synergie-effecten te kunnen bereiken. Het zal gaan om "vele miljoenen" guldens. Verder denken ze sneller te kunnen groeien in de aantrekkelijke markt voor communicatiekabels en kabels ten behoeve van de mobiele telefonie.

Draka houdt vast aan de doelstelling jaarlijks een rendement van 12% te kunnen behalen als percentage van het totale vermogen en wil de omzet met 15% jaarlijks laten groeien.

Zowel Draka als NKF kennen enkele grootaandeelhouders. Bij Draka zijn dat Flint en ING (tussen de 25 en 50%), bij NKF zijn dat wederom Flint en daarnaast Parcom met ieder meer dan 10%. Eén van de commissarissen van Draka is afkomstig van Flint. Volgens Van Kesteren zijn de grootaandeelhouders nog niet gepolst.

Financieel NKF-directeur De Bakker maakte gisteren bekend op te zullen stappen, puur om persoonlijke redenen. "Ik ondersteun wat er nu gebeurt. Zodra het stof is neergedwarreld zoek ik een baan buiten Draka en de kabelindustrie."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.