De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Affaire illegale fondsen
blijft Clinton achtervolgen

door Joost de Haas - NEW YORK, donderdag

De onthullingen over het omvangrijke Chinese spionage-complot tegen de Verenigde Staten werpen een nieuw licht op een al jaren sluimerend schandaal: de illegale donaties die Peking doorsluisde naar de verkiezingskas van president Bill Clinton.

Deze zogeheten 'funny money'-affaire wordt onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het is in de VS verboden om verkiezingsfondsen uit het buitenland te accepteren.

De Democratische partij van Clinton heeft dan ook afstand gedaan van miljoenen guldens aan illegale contributies toen de buitenlandse bronnen bekend werden. Maar de opsporingsautoriteiten worstelen nog steeds met het schandaal, waarin zo'n honderd betrokkenen naar het buitenland zijn gevlucht om uit handen van justitie te blijven.

Prominent

Enkele sleutelfiguren hebben inmiddels een 'deal' gesloten met justitie in ruil voor hun medewerking aan het onderzoek. Een van hen is de in Taiwan geboren Amerikaan Johnny Chung. Zijn foto staat prominent afgebeeld in het rapport van de commissie-Cox, die deze week Washington schokte met de conclusie dat China de geheime blauwdrukken heeft gestolen van alle kernkoppen in het huidige Amerikaanse atoom-arsenaal.

Johnny Chung lijkt de spin te zijn in een omvangrijk Chinees web van illegale campagnefondsen, spionage-activiteiten en duistere geldstromen die onder controle stonden van een beeldschone Chinese bankiersvrouw.

Peking verwijst spionage
naar rijk der fabelen

Volgens de commissie-Cox ontving Chung in 1996, vlak voor de presidentsverkiezingen, 600.000 gulden uit handen van het hoofd van de Chinese militaire inlichtingendienst, generaal Ji Shengde. Het geld was volgens Chung bestemd voor de campagnekas van Clinton.

De generaal vertelde Chung: "Wij vinden jouw president aardig", zo verklaarde de ex-fondsenwerver tegenover justitie. Chung maakte uiteindelijk slechts een klein gedeelte van het bedrag over naar het Democratische verkiezingscomité.

Hongkong

De geheime ontmoeting tussen Chung en generaal Ji vond plaats in Hongkong en was gearrangeerd door de Chinese Liu Chaoying, die als kolonel van het Chinese leger betrokken is geweest bij tal van internationale smokkel-operaties.

Volgens de commissie-Cox was het geld van generaal Ji ook bedoeld om Liu een "betere positie te verschaffen" bij het verwerven van Amerikaanse raket- en satelliettechnologie. Zij zwaait in Hongkong de scepter bij een dochteronderneming van de China Aerospace Corporation, die tussen 1993 en 1996 volop profiteerde van de export van Amerikaanse satellieten.

Clinton had daarvoor toestemming gegeven aan de Amerikaanse bedrijven Loral Space en Hughes Electronics. En de vermeende illegale overdracht door deze bedrijven van Amerikaanse defensiegeheimen aan de Chinezen bracht de commissie-Cox op het spoor van het spionage-schandaal.

In het rapport van de commissie-Cox wordt onthuld dat Liu tot twee keer toe onder een valse naam naar de VS reisde. Tijdens haar eerste bezoek in juli 1996 stelde Chung haar voor aan president Clinton.

Geziene gast

Nadat hij honderdduizenden guldens, afkomstig uit meerdere bronnen, had gestort in de verkiezingskas van Clinton, werd Chung een graag geziene gast op campagnebijeenkomsten. Ook kwam hij tientallen keren over de vloer in het Witte Huis. "Het was alsof je in de metro stapte, je gooit er geld in en de hekjes gaan open", aldus Chung.

Kolonel Liu wordt door de commissie-Cox beschouwd als een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS, evenals Wang Jun. Deze zoon van de voormalige Chinese president Wang Zhen speelde ook een rol in het campagne-schandaal.

Zo was hij betrokken bij illegale contributies van in totaal 1,2 miljoen gulden, bijeengebracht door fondsenwerver Yah Lin 'Charlie' Trie, een intimus van de president uit de tijd dat deze nog gouverneur van Arkansas was.

Wang Jun is president van een Chinese onderneming die in de VS is aangeklaagd wegens een poging tot smokkel van 2000 AK-47 geweren. In februari 1996 kwam Wang op de koffie bij president Clinton en een dag later werd hij ontvangen door de toenmalige minister van Handel.

De Chinese spionage-chef generaal Ji is inmiddels ook in verband gebracht met de activiteiten van de Far East National Bank, een obscure financiële instelling in Californië, waar de aantrekkelijke Chinese Nan Nan Xu de lakens uitdeelt.

Onraadw

Zij trad in 1992 zonder enige ervaring aan bij de bank en kort daarna stroomden miljoenen guldens binnen. De FBI rook onraad en trachtte Xu te ronselen als een dubbelagente. Pas later kwam de dienst erachter dat Xu de dochter is van een hooggeplaatste partijfunctionaris in Peking.

Het justitie-team vermoedt inmiddels dat de bijna 200 miljoen gulden die door Miss Xu's handen gingen, afkomstig zijn van de Chinese inlichtingendiensten. Maar wat het doel van de geldstroom was, is nog niet opgehelderd. Het mysterie kwam onlangs naar buiten nadat felle kritiek was ontstaan op de lakse aanpak door justitie van de Chinese atoomspionage. De positie van Justitie-minister Janet Reno staat hierdoor onder zware druk.

Ook klinkt in Washington de roep om het aftreden van Sandy Berger, de nationale veiligheidsadviseur van president Clinton. Berger zou in 1996 op de hoogte zijn gesteld van de diefstal door China van nucleaire geheimen uit het Nationaal Laboratorium in Los Alamos. Hij ondernam geen enkele actie.

Het Witte Huis verdedigt Reno en Berger en wijst erop dat de Chinese spionagecampagne al sinds de jaren zeventig gaande was. "Dat verweer is onzin", zegt de prominente New York Times-columnist William Safire. "Het was toen voor het eerst dat het Witte Huis werd geïnformeerd. En Berger deed niets. Ze zaten daar midden in een verkiezingscampagne en Bill Clinton was bezig veel fondsen te werven bij Aziatische bronnen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.