De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Gouden Gids]
[Jaarverslag Service]
[CMG]
[KPN Zomerweken]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[World OnLine]
[Eurotunnel]

Gezellig dineetje bleek
achteraf galgenmaal

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie - FLEURANCE, donderdag

"Ik kan het nog steeds niet geloven. Nog maar een paar dagen geleden zaten ze aan dát tafeltje gezellig te eten. Ze waren volkomen ontspannen en lachten veel. Dat ze een uurtje later zo beestachtig werden afgeslacht is toch niet te geloven. De rillingen lopen nog steeds over mijn rug", zegt Valérie Glosek, eigenaresse van restaurant du Cybèle in het Franse dorp Fleurance.

Precies een week geleden rond half vier 's middags kwamen Marianne van Hulst, haar zus Dora en echtgenoot Johan Nieuwenhuizen het restaurant binnen om een tafeltje te reserveren voor vier personen. Het drietal stond vervolgens op de afgesproken tijd, half negen, op de stoep.

Marianne verexcuseerde zich bij de uitbaatster voor het feit dat haar man Artie niet kon komen omdat hij nog druk aan het klussen was in hun boerderij in het 14 kilometer verderop gelegen Monfort. "Ze kwam zelfs nog bord en bestek van haar man naar de keuken brengen. Ze maakte een heel sympathieke indruk", aldus mevrouw Glosek.

Het was de eerste keer dat de drie Nederlanders het in de wijde omgeving geroemde restaurant, dat vermeld staat in de Michelingids, bezochten.

De restauranthoudster (foto) kan het zich nog goed voor de geest halen, omdat het drietal nauwelijks Frans sprak. "Ik weet het nog precies. Ze begonnen met een Floc de Gascogne, de lokale aperitief. Vervolgens een salade met eendenlever. Als hoofdgerecht stond er ook eend op het menu. Allemaal regionale specialiteiten."

Toen de drie Nederlanders rond half elf wilden vertrekken hebben ze eerst nog een grote salade besteld om mee te nemen voor meneer Van Hulst. "Ik had het gerecht keurig in aluminiumfolie ingepakt. Later hoorde ik van de politie dat deze schotel onaangeroerd is aangetroffen in het huis van de Van Hulsts."

Volgens Glosek heeft Johan Nieuwenhuizen tijdens het diner nog tweemaal via zijn mobiele telefoon gebeld. "Dat was om kwart over negen en kwart over tien. Hij sprak Nederlands, dus ik neem aan dat hij met meneer Van Hulst telefoneerde over de afhaalbestelling. Vlak voor elf uur nam het gezelschap afscheid. Sindsdien heeft niemand hen meer levend gezien. Vreselijk toch."

De restauranthoudster die na het verschrikkelijke misdrijf tweeënhalf uur door de politie is verhoord, vreest voor haar nering nu haar streek plotseling in een kwaad daglicht is gesteld. "In de zomer wonen hier veel Nederlanders. Dat zijn prima klanten. Ik moet nog zien dat de komende vakantieperiode nog zoveel van uw landgenoten naar de Gers komen."

FOTO: ROB DE JONG






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.