De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
27 mei 1999

 


[Gouden Gids]
[ING MKB Milieu campagne]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[KPN Zomerweken]
[CMG]
[Eurotunnel]
[Jaarverslag Service]

D66 stelt harde voorwaarden

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

D66 stelt keiharde eisen aan PvdA en VVD in ruil voor medewerking aan het lijmen van het tweede paarse kabinet.

D66-fractievoorzitter De Graaf wil van de VVD-top garanties dat de nieuwe senaatsfractie afspraken over staatkundige vernieuwing, zoals de invoering van het referendum, de gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel, na de Nacht van Wiegel niet opnieuw torpedeert.

Informateur Tjeenk Willink heeft met de fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 afgesproken vandaag met ideeën te komen over hoe afspraken in het regeerakkoord over bestuurlijke vernieuwing scherper kunnen worden gemaakt en sneller uitvoerbaar.

Behalve de invoering van het referendum en de gekozen burgemeester staat ook de mogelijke verandering van het kiesstelsel in het regeerakkoord. Daarbij komt er meer aandacht voor regionale afkomst van de kandidaten.

PvdA'er Melkert stelde fijntjes vast dat het regeerakkoord "in dit stadium" niet wordt opengebroken. Bij eventuele latere onderhandelingen over een kabinet met alleen PvdA en VVD zou dit eventueel wel kunnen.

D66, dat vorige week nog op verkiezingen aandrong, blijft uiterst sceptisch, maar wil "constructief meedenken". "De oplossing moet geloofwaardig zijn en dat is geen sinecure", aldus De Graaf.

VVD-leider Dijkstal noemde de situatie gisteren "zeker niet hopeloos". Ook PvdA-fractievoorzitter Melkert constateerde na zijn gesprek met de informateur "vooruitgang" in de lijmpoging, maar hij vindt het nog te vroeg om "onverantwoord optimistisch" te zijn.

Dijkstal benadrukte dat bij de drie paarse partijen "de politieke wil aanwezig is om in de volgende gespreksronde terecht te komen".

Volgens de liberale leider valt het door PvdA zo gewenste raadplegend referendum echter niet binnen de grenzen van het regeerakkoord en valt daar dus nog steeds niet over te praten. "Maar dat is mijn interpretatie. We moeten vanuit de tekst die er ligt via goede wil en het afgeven van vredessignalen tot een oplossing komen. De ruimte is in ieder geval niet heel groot."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.