De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw  boeken]
[V & L informatica]

Bizar slotakkoord PSV

door Sieb Oostindie - UTRECHT, dinsdag

Soms is logica ver te zoeken. Zoals zondag in Utrecht, waar PSV in werkelijk de allerlaatste seconde van de vier minuten blessuretijd de winnende treffer binnenfrommelde: 2-3. De Brabanders vierden de goal van Arnold Bruggink zonder grote ontlading, want ze dachten dat ze 'alleen maar' gewonnen hadden.

Een krankzinnige zaak met een krankzinnig vervolg, want pas later werden de Eindhovenaren op de hoogte gesteld van de gang van zaken in Waalwijk en Rotterdam. Toen duidelijk werd dat PSV de voorronden van de Champions League had bereikt, werd de ploeg gek van geluk. "Het was een bizar einde van de wedstrijd en van de competitie. Maar gezien wat wij allemaal hebben meegemaakt ook een passend einde", vond topscorer Ruud van Nistelrooy, die tegen FC Utrecht zijn totaalscore op een verbluffend aantal van 31 bracht.

In Nieuw Galgenwaard was de Michael-Mols-mania uitgebroken en alles stond dan ook in het teken van zijn afscheid. Zanger Henk Westbroek vergat als stadionspeaker dat er nog grote belangen op het spel stonden en voor het gemak werd de opstelling van PSV niet eens opgelezen. FC Utrecht knalde uit de startblokken en stond via de nieuwe Rangers-spits snel 1-0 voor na een karakteristiek misverstand in de Brabantse defensie. De nieuwe PSV-aanwinst John de Jong gaf de volstrekt onherkenbaar spelende Eindhovenaren meteen nog een klap (2-0) en niemand ging er meer vanuit dat dit dramatisch zwakke PSV nog voor een mooie prijs in aanmerking kon komen.

Want bij PSV kon je niets ontdekken dat ook maar wat weg had van een systeem. Er was geen spirit, geen kwaliteit, geen geloof. Pas toen de verrassend goed spelende Gakhokidze en Nikiforov in het veld kwamen (55e minuut) voor het middenveldduo Fuchs/Van der Doelen, ging het wat beter en kwamen de speeltuinkwaliteiten van Khoklov in de as ook wat beter tot hun recht. Pas in de 70e minuut gloorde er weer hoop voor PSV, toen Bosschaart spits Van Nistelrooy abusievelijk licht aantikte en de topscorer van Nederland voor aansluiting zorgde: 2-1 uit een penalty.

Met de zeer fortuinlijke klutsgoal van de Georgiër Gakhokidze (hij sloeg de bal in de rebound onopzettelijk met zijn arm) kon PSV weer gaan hopen op drie punten. De spelers hadden het idee, dat dat ook alles was wat er te halen viel. Want in de rust was er weinig reden tot vreugde over de tussenstand bij Feyenoord-Vitesse (0-1) geweest. Het was beschamend om te constateren, dat de Eindhovense bank niet eens op de hoogte was van de tussenstanden elders. Sterker, op gegeven moment leefde zelfs de gedachte dat Roda JC met 4-1 voorstond bij RKC.

De enige die het allemaal goed kon volgen was Luc Nilis. De Belg had arbiter Jol tien minuten voor tijd een duw gegeven uit irritatie over diens leiding en frustratie over het foutenfestival in de eigen ploeg. "Ik volgde het via teletekst. Zat vol spanning en weet nu zeker dat ik nooit trainer wil worden", zei de spits. PSV-trainer Robson kwam er pas kort voor tijd achter dat het bij Feyenoord 2-1 stond en dat ook Roda JC dik op verlies stond. Pas toen begon hij met zijn vingers zwaaiend de stand aan zijn eigen elftal door te geven.

Dat was allemaal vergeefs van deze enorme geluksvogel. Het was een pure blunder geweest om geen radio op de bank mee te nemen bij de Eindhovenaren, nota bene gesponsored door een electronica-gigant. Alleen voor de winst spelen is namelijk nog heel wat anders dan de enorme adrenaline-kick, die spelers krijgen als ze uit totaal geslagen positie alsnog een prachtige hoofdprijs kunnen winnen. Het kan het verschil zijn tussen een zakradio van twee tientjes en een startpremie van twee miljoen voor de Champions League.

Terwijl bijna elke toeschouwer van de gang van zaken op de hoogte was, leek het er eindelijk op dat de informatie ook bij de PSV-ploeg was doorgedrongen. De opmars van doelman Ronald Waterreus naar de middencirkel deed een siddering door de Galgenwaard gaan. Zouden ze het opeens toch hebben beseft? "Nee hoor", zei de goalie na afloop. "Maar kun jij nog een zinnig woord over deze wedstrijd zeggen? Met de rust heb ik helemaal nergens meer aan gedacht. 'het is over', luidde mijn overtuiging. Langs de kant bleef het ook vrij rustig. Kort voor tijd stuurde ik Skerla en Van der Weerden naar voren en zei dat ik Mols wel zou vastpakken als hij in balbezit kwam. Ik wilde die wedstrijd gewoon nog winnen, al was het alleen maar voor al die trouwe supporters die ons het hele, matige seizoen door dik en dun gesteund hebben. Ook al twijfelen ze bij PSV weleens over mijn professionele instelling, nu heb ik toch wat laten zien, hè? Maar eigenlijk mogen we hier niet eens blij over zijn. Sommige mensen hebben dit niet verdiend. We hebben deze ontlading aan de spelers te danken. Ik heb ze één keer denigrerend beschreven maar ze hebben er nu geweldig voor geknokt en ik mag ze wel extra bedanken".

En dan met name invaller Arnold Bruggink. Eerder scoorde hij in de voorronde van de Champions League tegen Maribor al de cruciale treffer. Tegen FC Utrecht was de Tukker weer het goudhaantje met z'n winnende treffer. "Ik kreeg de bal helemaal verkeerd op mijn hoofd en via een rare boog verdween hij in het doel. Eerst wilde ik er voor de zekerheid nog achteraan lopen. Ik vierde de winnende goal en kreeg pas later door dat het kwalificatie voor de voorronde van de Champions League betekende. Dat was toen ik reserve Theo Lucius het veld in zag rennen. Hij vertelde de andere tussenstanden en dan weet je heel even niet wat je met de situatie aanmoet. De echte ontlading kwam dan ook pas later. Zoals het vandaag gegaan is, daar zijn eigenlijk geen woorden voor".

En zo is het maar net.


FC Utrecht - PSV 2-3 (2-0). 4. Mols 1-0, 34. John de Jong 2-0, 71. Van Nistelrooy 2-1 (strafschop), 79. Gakhokidze 2-2, 90. Bruggink 2-3. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 14.000. Rode kaart: 81. Nilis (PSV). Gele kaart: Costa (Utrecht), Bruggink en Nikiforov (PSV).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.