De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Jaarverslag Service]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw  boeken]

Abonnement verlengd

WAALWIJK, dinsdag

Met de allure van een groot kampioen liet RKC zich op het kleine ereterras toejuichen door de aanhang, die inmiddels bezit had genomen van het hoofdveld. Het 'Engelse' idee van een bestuurslid was ietwat overdreven, maar ook wel begrijpelijk. Door de knappe 4-1 zege op Roda JC hield RKC wederom rechtstreekse degradatie buiten de deur en dat werd gevierd als ware het een kampioenschap. Nog niet zo lang geleden gaf vrijwel geen sterveling een euro voor de kansen van het zwarte schaap van de Nederlandse competitie. Tot Martin Jol kwam, zag en overwon.

David Nascimento, die ouderwets had lopen 'buffelen', begreep de ontlading wel. "Als je bijna het hele seizoen onderaan staat en dan op de laatste speeldag nog als zestiende eindigt, staat dat gelijk aan het winnen van een periodetitel", vond de Portugese verdediger. Tranen vloeiden niet; wel bloed en zweet. Een diepe wond boven zijn rechteroog was het resultaat van de pittige duels die de karaktervolle Nascimento had uitgevochten. Een klodder lijm hield 'de boel' dicht. "Ik voel het niet eens meer. Ik voel alleen maar blijdschap."

Uit de zege kon vooral Martin Jol persoonlijke genoegdoening halen. Vorig jaar weggestuurd uit Kerkrade, nu via zijn oude werkgever het vege lijf (voorlopig) redden. "Voor een paar mensen bij Roda JC vind ik het jammer dat ze de Champions League niet hebben gehaald, maar daar kan ik even niets aan doen", glimlachte Jol, die tevreden vaststelde dat zijn spelers zich kranig hadden geweerd. Zelfs na de snelle 1-0 achterstand oogde RKC geen moment aangeslagen. De beloning voor de mentale veerkracht was dan ook dik verdiend.

"Ik ben al snel gestopt met rekenen omdat ik de goden niet wilde verzoeken. Het begon al met NAC-Ajax. Daarna riep rechts van mij iemand dat Vitesse in Rotterdam met 3-1 leidde, terwijl links werd gezegd dat het 2-0 voor Feyenoord was. Op een gegeven moment luisterde ik niet meer, want het was één grote komedie. We moesten het gewoon zelf doen en toen het eenmaal 3-1 was, konden we al die andere scenario's gelukkig vergeten."

Jol was de eerste die de euforie trachtte te temperen. "Het lijkt wel alsof we het al hebben gehaald, maar dat is natuurlijk niet zo. Ons eerste doel is bereikt, nu wacht het tweede. We moeten niet te overmoedig zijn. Ik hou voor de nacompetitie mijn hart vast, maar van buiten ben ik altijd pessimistischer dan van binnen."

Leeroy Echteld is optimistischer. "We hebben heel veel klappen gehad dit seizoen, maar het heeft ons gehard. We gaan nu in één roes door", meldde de aanvaller strijdvaardig. Middenvelder Garry de Graef kon zich bij die woorden aansluiten. "De laatste weken zijn we als team enorm gegroeid en goed gaan voetballen. Bovendien hebben we de onderlinge wedstrijden tegen de andere degradatie-kandidaten gewonnen, dus dat zegt genoeg. We hebben teveel kwaliteit om te degraderen. Dat werd in deze wedstrijd nogmaals bevestigd. Na een snelle achterstand lieten we voorheen de koppies snel hangen, nu gaan we er als één blok achter staan."

RKC heeft een abonnement op de nacompetitie. "Als het meezit, moet het makkelijker zijn dan tegen Roda JC", denkt Jol, die nog zes duels is verwijderd van een 'klein' mirakel. Eerder zei de in Waalwijk zeer populaire trainer dat het kampioenschap met amateurclub Scheveningen mooi was, de beker met Roda JC ook, maar dat handhaving met RKC toch echt zijn mooiste kunstje zou zijn. Hij arriveerde als puinruimer in het Land van Ooit toen de club drie punten uit tien wedstrijden had. Dat werden er veertig. "Na de winterstop zat alles mee en speelden we meestal in dezelfde samenstelling. Er lopen hier nu ook weer vijf, zes jongens die volgend seizoen overal heen kunnen. Dat vind ik leuk. We vallen kennelijk toch op."


RKC - Roda JC 4-1 (1-1).14. Peeters 0-1, 42. Govedarica 1-1, 49. Lanckohr 2-1 (strafschop), 85. Govedarica 3-1, 88. Heesakkers 4-1. Scheidsrechter: Uilenberg. Toeschouwers: 7000. Gele kaart: Schops (RKC).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.