De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[V & L informatica]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Jaarverslag Service]
[Prive Roddelbox]

NAC in tranen naar
de Toto Divisie

Van onze sportcorrespondent - BREDA, dinsdag

Met een flinke beuk werkte NAC-aanvoerder John Karelse een fotograaf tegen de grond. De man had volgens de keeper iets verkeerd gezegd. Na de 2-2 tegen Ajax liepen de emoties hoog op in Breda. Karelse maakte met zijn onbeholpen en afkeurenswaardige actie duidelijk wat zijn gevoel en dat van zijn ploegmaten was: frustratie. De eens zo fiere volksclub degradeerde na een abominabel seizoen naar de Toto Divisie. Dat deed pijn, veel pijn in Breda.

Bij NAC was men er tot de wedstrijd tegen Ajax vanuit gegaan dat de club de nacompetitie zou halen. Natuurlijk was het verslaan van de Amsterdammers geen gemakkelijke opgave, maar voor de ploeg stond niets meer op het spel en de Brabanders hadden nog één kans: winnen. Na het gelijkspel waren er in Breda de tranen. De club had niet kunnen winnen en moet dus volgend jaar zijn kunsten een treetje lager vertonen. Achteraf was zelfs een overwinning niet genoeg geweest. Door de resultaten van Sparta en RKC, de twee andere degradatiekandidaten, was NAC na zes jaar op het hoogste niveau sowieso uit de KPN Telecompetitie gevallen.

Karelse was in zijn commentaar heel wat realistischer, dan zijn gefrustreerde daad deed vermoeden. "Ik denk dat wij terecht degraderen. We moeten niet naïef zijn. We staan al bijna een half seizoen op de laatste plaats en dan is dit geen verrassing. Onder trainer Kees Zwamborn bleef er hoop, maar het bleek tevergeefs. Dat doet heel erg veel pijn, ja", aldus de keeper die wil vertrekken bij NAC, waar hij al dertien jaar onder de lat staat.

Centrale middenvelder Alfred Schreuder geloofde tot op het laatste moment dat NAC het zou redden. "Dat gevoel is er altijd geweest. Alle spelers dachten vandaag dat we zouden winnen. Zeker de laatste paar wedstrijden ging het steeds beter." Over wat er met NAC moet gebeuren wilde de Barnevelder nog niets zeggen . "Ik weet het niet. Ik heb geen idee of ik hier blijf. Het lijkt me heel onverstandig daar nu op te reageren."

Hoewel niemand er bij de Noad Advendo Combinatie de laatste tijd op in ging, bleek een noodscenario wel degelijk klaar te liggen. De toekomst is duidelijk: "Wij moeten volgend jaar met onze begroting 25 procent terug", vertelde algemeen directeur Roelant Oltmans. "Nu hebben we een huishouding van 16 miljoen gulden en die ligt volgend seizoen rond de 12 miljoen."

Spelers worden afgestoten. Negen hebben al te horen gekregen dat ze moeten vertrekken. Oltmans: "We hebben te veel contractspelers. Wij streven naar een groep van 20 à 22 selectiespelers en eventueel nog een groepje aankomende talenten daaronder. We trachten in één seizoen terug te komen op het hoogste niveau."

Ook trainer Kees Zwamborn gaat daarvan uit. "Ik denk dat we genoeg kwaliteit hebben om direct te promoveren. Het belangrijkste is dat we een elftal met een eigen smoelwerk krijgen. Dit seizoen was er te weinig eenheid en duidelijkheid. Als er spelers weg willen dan is daar over te praten zolang het prijskaartje wordt betaald. Als spelers het echt niet zien zitten bij NAC hou je ze niet tegen."

In de wedstrijd tegen Ajax liepen bij NAC teveel spelers rond met hun hoofd elders. Waar strijd en opportunisme op z'n plaats was, speelden de Bredanaars veel te afwachtend. Niets wees erop dat de ploeg voor de laatste kans vocht. Toch kwam NAC in de tweede minuut van de tweede helft op 1-0. Een prima voorzet van Earnest Stewart werd ingekopt door Archil Arveladze, die geheel werd vrijgelaten door de Amsterdamse defensie. Het uitgebluste Ajax zette daarna de poorten open voor NAC. De Brabanders verzuimden een grotere voorsprong te nemen. Benni vond het een half uur voor tijd mooi geweest. De spits schoot Ajax met twee treffers op voorsprong: 2-1. NAC kwam tien minuten voor tijd nog op gelijke hoogte door Stewart.

Het putte daar niet meer de kracht uit om een derde doelpunt te maken. De afgang naar de Toto Divisie was daardoor een feit. De club kan zich opmaken voor clubs als Veendam en RBC.


NAC - Ajax 2-2 (0-0). 47. Archil Arveladze 1-0, 58. Benni 1-1, 68. Benni 1-2, 82. Stewart 2-2. Scheidsrechter: Van der Ende. Toeschouwers: 13.060. Gele kaart: Van As (NAC).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.