De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

Arens ontstijgt middelmaat

Van een medewerker - BRATISLAVA, dinsdag

Het was even wennen voor de Nederlandse judoka's tijdens de Europese kampioenschappen. Geen Nederlandse judoka op de hoogste trede van het ereschavot in Bratislava, maar slechts een zilveren (Maarten Arens) en vier bronzen medailles. Een ongebruikelijk beeld, want de laatste jaren bracht Nederland altijd wel enkele kampioenen voort.

Mark Huizinga, drie jaar achtereen Europa's sterkste, moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats, evenals titelverdedigster Françoise Harteveld in de open klasse, die ook niet verder reikte dan de derde plaats. Ben Sonnemans, die twee jaar geleden in Oostende nog als kampioen in de klasse tot 100 kilogram van de tatami stapte, haalde zelfs helemaal niets binnen. Dennis van der Geest, dit jaar winnaar van drie A-toernooien, presteerde in zijn eigen klasse ondermaats, maar haalde in de open categorie olympisch en wereldkampioen David Douillet er af en haalde vervolgens brons binnen.

Toch waren er ook verrassingen. Maarten Arens (-81 kg) greep naast het goud tegen Nuno Delgado, omdat twee van de drie arbiters de Portugees als winnaar aanwezen. En daar waren lang niet alle aanwezigen het mee eens. Arens' coach Cor van der Geest maakte zich bijvoorbeeld zo boos dat hij heftig protesterend de hal uitliep.

Teruggekeerd naar de klasse tot 81 kg om de concurrentie met drievoudig Europees kampioen Huizinga te ontlopen, leverde hij desalniettemin de beste prestatie van alle vijftien Nederlandse deelnemers. Vooral over de triomf op Djamel Bouras in de halve finale zal nog lang worden gesproken, want de olympisch kampioen verliest bijna nooit met ippon.

Arens, in '95 verrassend Europees kampioen in Praag, leek tegen Delgado zijn tweede titel binnen te halen. Hij scoorde bijna een koka met een schoudertechniek, maar de arbiter besliste tot woede van Van der Geest en bondscoach Louis Wijdenbosch anders. Delgado werd als winnaar aangewezen. "Voor mijn gevoel was ik winnaar met die bijna-score na twee minuten", aldus de Haarlemmer.

Mark Huizinga haalde met een derde plaats naar eigen zeggen het hoogst haalbare binnen. De Vlaardinger strandde in de halve finale op Algi Mekevicius met een o-sota-gari en een yuko. "Ik voelde de kracht uit mijn vingers vloeien. Hij kwam er toch nog een keer onderdoor en ik verloor, jammer." Huizinga hervond zich tegen de Fransman Carabetta met een fraaie tani o tosh. "Meer zat er nu niet in. Ach, derde worden is toch ook wel mooi."

Deborah Gravensteyn gooide in de klasse klasse tot 52 kg al even verrassend wereldkampioene Marie Claire Restoux van de mat, maar verloor van een landgenoot van Delgado, Paula Saldanha. De judoka uit Goirle haalde toch brons door een fraaie uchimata op de sterke Heidi Goossens uit België.

Danielle Vriezema (-63 kg) verloor in de strijd om het brons eervol van de Spaanse Sara Alvarez, maar voor het overige presteerden de Oranje-judoka's ondermaats. Illustratief was het optreden van Claudia Zwiers. De bronzen-medaillewinnares van de Olympische Spelen van Atlanta zit al enkele maanden niet goed in haar vel. Cor van der Geest eist te veel van haar, vindt ze zelf. Het wordt haar allemaal wat te veel met de opvoeding van haar kind in combinatie met een baan bij de marechaussee. Twijfelaar Zwiers was geen schim meer van de vechtjas Zwiers die Karin Kienhuis en Edith Bosch aftroefde in de A-toernooien. Ze verloor van de Oekraïnse Tetyana Byeryayeva en de Spaanse Ursela Martin. "Het is goed balen. Ik moet alles maar eens op een rijtje zetten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.