De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[V & L informatica]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Jaarverslag Service]
[Prive Roddelbox]

Den Bosch pakt Europa Cup

door Hans Woudstra - BARCELONA, dinsdag

Als Spanjaarden wat te vieren hebben, doen ze dat goed. Barcelona was ook gisteren een compleet gekkenhuis. De Ramblas liep vol met voetbalfans, die na de landstitel van Barça volkomen uit hun bol gingen. Het verkeer in de miljoenenstad ontaardde met hevig toeterende automobilisten vervolgens in een complete chaos.

In de Catalaanse hoofdstad is bovendien geen hotelkamer meer te krijgen omdat morgen de Champions League-finale tussen Manchester United en Bayern München op het programma staat. Vliegtuigen met Duitse en Engelse supporters kwamen gisteren al op het vliegveld El Prat aan en komend weekeinde wordt ook nog de Formule 1 Grand Prix verreden.

Sportieve hoogtepunten dus, maar één gepland Spaans feest ging gistermiddag niet door. Club Egara, de Spaanse landskampioen in het hockey en gedoodverfde favoriet in de finale tegen Den Bosch, kreeg een uiterst gevoelig lesje van de Brabanders, die uitgerekend in de eindstrijd van het EC-toernooi hun beste wedstrijd speelden.

Met een enorme dosis wilskracht en vechtlust legde de ploeg van coach Toon Siepman de Spanjaarden hun wil op in een wedstrijd die tien tumultueuze laatste minuten kende. Den Bosch had de gehele wedstrijd gedomineerd en via Gijs Volders en Piet Hein Geeris een dikverdiende 2-0 voorsprong genomen. Maar toen Pol Amat voor Egara tegen scoorde, sloeg de vlam in de pan.

Een Spaanse aanvaller wilde de bal na die goal razendsnel uit het doel halen, maar botste bij die poging hard tegen doelman Ronald Jansen aan. De keeper van het Nederlands elftal werd toen bestormd door withete Spaanse spelers. Er ontstond een enorme oploop, waar veiligheidsmensen en scheidsrechters pas na veel moeite een einde aan konden maken. Jansen werd vervolgens met geel uit het veld gestuurd en moest vervangen worden door reserve-doelman Robeerst. Den Bosch kwam toen met tien man onder zware druk te staan, maar hield knap stand en Jansen mocht de laatste paar minuten weer opdraven.

Minuten na het laatste fluitsignaal werd Jansen nog belaagd door een begeleider van Egara, die een fles water over het hoofd van de sluitpost kieperde. Onverkwikkelijke taferelen derhalve, die echter snel vergeten waren toen de Spanjaard Calzados als president van de wereldhockeybond FIH de gouden medailles om de nekken van de Brabanders mocht hangen. Bovendien kreeg uitgerekend Jansen als aanvoerder de Europa Cup als eerste in handen.

Hoewel Den Bosch in de poulewedstrijden geen grootste indruk maakte, groeide het gaande het toernooi naar een topvorm toe. De Engelse kampioen Cannock werd met 2-0 verslagen, de Russen gingen met 6-1 over de knie en de cruciale wedstrijd tegen de Duitse kampioen Harvestehuder werd met 1-1 gelijk gespeeld. En dat laatste was voldoende voor de finaleplaats, omdat de Duitsers niet van de Engelsen hadden kunnen winnen (1-1).

"Maar van Egara wint Den Bosch nooit. Die ploeg is zo verschrikkelijk sterk", voorspelde Marc Lammers, die ex-speler is van Den Bosch en thans als bondscoach van de vrouwen in dienst is van de Spaanse hockeybond. Lammers kreeg ongelijk, maar was na afloop dolblij dat hij het Bossche feest mee kan vieren.

"De supporters waren geweldig. Ze hebben ons voortdurend met hun aanmoedigingen moreel gesteund", jubelde Siepman na afloop. Ofschoon in de play-offs geen hoofdrol kon worden gespeeld, wist de ploeg zich na het verlies tegen Oranje Zwart enorm op te peppen voor het EC-toernooi. De beker, die in het bezit was van Egara's aartsrivaal en buurman Atletic Terrassa, gaat vandaag mee naar Den Bosch en kon als een hoofdprijs worden gezien. Dat vonden ook de spelers van het Nederlands elftal, die op de tribune een echte wedstrijd zagen. Zelfs hadden ze overigens weinig reden tot lachen, want Oranje, dat in Barcelona twee keer een oefenwedstrijd tegen Canada speelde, kon zonder de Bossche internationals niet winnen (3-3 en 2-3 verlies).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.