De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Autosite]
[Libertel]
[Matchbank]
[ING MKB Milieu campagne]
[ABN AMRO]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw boeken]

Wall Street hard onderuit

NEW YORK, dinsdag

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren hard onderuit gegaan. De Dow Jones verloor 174,61 punten en kwam daarmee uit op 10.654,67 punten. De technologie- en de internetfondsen kregen, net als vorige week, de hardste klappen maar ook de financiële sector moest verliezen incasseren.

New York miste volgens een handelaar een stimulans vanuit Europa. Het merendeel van de beurzen in Europa was gesloten wegens Pinksteren hetgeen resulteerde in een wat dunne omzet. Op een omzet van 740.635 miljoen was het aantal dalers met 2036 ruim twee keer zo hoog als de 945 fondsen die de beursdag met winst wisten af te sluiten.

Verder wisten diverse analisten een stempel op de Dow te drukken. Zo zorgde analist Michael Mayo van Credit Suisse First Boston voor een kleine crisis in de financiële sector door de financiële aandelen te downgraden. Volgens hem zijn Amerikaanse banken weliswaar zelf goed voorbereid op het millenniumprobleem maar kunnen er wel degelijk problemen optreden bij andere internationale banken waar ze zaken mee doen. "Banken zijn de veiligste plek om je geld op te bergen voor 2000, het zijn de bankaandelen waar ik me zorgen over maak", aldus Mayo.

De financiële waarden moesten bijna zonder uitzondering inleveren. Het Dowfonds American Express zag $3¼ van de koers afkalven en belandde op $117. J.P Morgen volgde dezelfde lijn en verloor $2 op $136,¾.

De technologiefondsen kregen ook te maken met sceptische analisten die stelden dat de technologiesector in hun ogen zo langzamerhand overgewaardeerd is. Big Blue IBM ondervond de gevolgen en eindigde $6¾ lager op $123 5/8. Ook HP zag de koers van het aandeel met $3 5/8 dalen tot $90¾.

De internetfondsen die meestal tot de grote stijgers behoren ruilden deze titel gisteren om voor die van de grootste dalers. Beleggerslievelingen als Yahoo, Amazon.com, AmericaOnline en E-bay waren even uit de gratie. Yahoo was $13½ minder op $137 7/8. Amazon.com leverde $11 in en kwam op $117½. AmericaOnline moest $7 toegeven en E-bay verloor $7¼ op $183¼.

De Brent-olie kwam terecht op $14,67.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.