De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[ABN AMRO]
[Matchbank]
[ING MKB Milieu campagne]
[Autosite]
[Libertel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Jaarverslag Service]

Olivetti sluit gesprek met
Deutsche Telekom niet uit

Van een onzer redacteuren - MILAAN, dinsdag

Na het slagen van het vijandige overnamebod op Telecom Italia sluit Olivetti gesprekken met Deutsche Telekom - dat tot afgelopen vrijdag vergevorderde fusieplannen met Telecom Italia had - niet uit. Olivetti-topman Roberto Colaninno heeft dat laten doorschemeren in een Italiaanse krant.

De strijd tussen Deutsche Telekom en Olivetti om Telecom Italia kreeg vlak voor het weekeind een verrassend eind. De voormalige schrijfmachinefabrikant Olivetti kreeg meer dan de helft van de aandelen aangeboden en gaf daarmee Deutsche Telekom dat als reddende engel Telecom Italia te hulp kwam het nakijken.

Het veel kleinere Olivetti overviel Telecom Italia eind februari met een bod van omgerekend ƒ116 miljard. Diverse trucs en listen werden niet geschuwd om de overname te laten slagen of mislukken.

Uiteindelijk verhoogde Olivetti het bod eind maart tot ƒ133 miljard. Telecom Italia zocht en kwam met een reddende engel: Deutsche Telekom. Een fusie ter waarde van ƒ168 miljard, de grootste aller tijden, leek half april na een week van geruchten en speculaties een feit.

Olivetti heeft uiteindelijk de strijd gewonnen omdat het merendeel van de aandeelhouders van Telecom Italia een Duits- Italiaanse combinatie niet zien zitten. Er was ontevredenheid over het meerderheidsbelang van 56 procent voor Deutsche Telekom. Bovendien zat het de Italiaanse regering die 3,4 procent in Telecom Italia heeft niet lekker dat de Duitse partner nog voor driekwart in handen van de Duitse staat is.

De topman van Deutsche Telekom, Sommer, zei in een interview met Die Welt am Sonntag dat hij ondanks de recente ontwikkelingen in een samengaan met Telecom Italia gelooft. De Telekom-topman noemde de in april voorgestelde fusie nog steeds "aantrekkelijk, die veel voordelen biedt, zowel voor de twee concerns, als voor de aandeelhouders en werknemers".

Colaninno kondigde afgelopen zaterdag na een directievergadering van Olivetti een herstructurering van Telecom Italia aan. Hiermee wordt komende week al een begin gemaakt. Met de directie van Telecom Italia zullen vervolgens de verscheidene fasen van de overdracht van Telecom Italia aan Olivetti worden besproken. Met zijn grote rivaal Franco Bernabe, topman van Telecom Italia, verwacht Colaninno niet al teveel problemen.

Met de overname kan de 56-jarige Olivetti-topman zich scharen onder de grote Italiaanse ondernemers zoals Gianne Agnelli en Carlo de Bendetti. De laatste wist in 1996 Colaninno over te halen het verlies lijdende Olivetti te gaan leiden.

Onder Colaninno transformeerde Olivetti tot een florerend telecombedrijf. Het werd al snel het lieverdje onder de beleggers op de beurs van Milaan.

Om de overnam van Telecom Italia te kunnen betalen moest Calinno belangen in de florerende telecombedrijven Omnitel en Infostrado verkopen. Het belang van 18 procent in het Amerikaanse it-bedrijf Wang Global wordt verkocht aan Getronics dat onlangs een bod op alle aandelen Wang uitbracht.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.