De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Matchbank]
[Jaarverslag Service]
[ING MKB Milieu campagne]
[Libertel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

De Financiële Consument

onder redactie van Peter van der Tuin. Bijdrage: Kapé Breukelaar

Banken en verzekeraars proberen met de mooiste aanbiedingen potentiële hypotheekklanten binnen te halen. Als u echter eenmaal klant bent geworden blijkt men daar met name geïnteresseerd in het maken van een gezonde winst. Veel huizenbezitters betalen daardoor onnodig veel voor hun hypotheek.
Zij weten namelijk niet hoe zij handig van de mogelijkheden gebruik kunnen maken. Wie een beetje tijd en aandacht wil besteden aan de al lopende hypotheek kan daarmee vele honderden guldens per jaar besparen, zeker als u binnenkort een nieuwe rentevaste periode moet kiezen.

Bespaar op uw hypotheek

Als binnenkort de rentevaste periode van uw hypotheek komt te vervallen zult u een veel lagere hypotheekrente gaan betalen. Of u volledig kunt profiteren van die lagere rente hangt echter af van het type hypotheek dat u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan zal de spaarpremie voor uw levensverzekering tegelijkertijd flink gaan stijgen. Door een aantal zaken goed in de gaten te houden kunt u echter tot een half procent per jaar op uw hypotheekrente besparen. De besparing bedraagt dus al snel meer dan duizend gulden per jaar.

Het eerste waar u op moet letten is of uw bank wel rekening houdt met de gestegen waarde van uw woonhuis. Heeft u indertijd de maximale hypotheek opgenomen, een zogenaamde tophypotheek, dan heeft u de laatste jaren waarschijnlijk te veel hypotheekrente betaald. Voor een top-hypotheek geldt namelijk een extra rentetoeslag van ongeveer 0,2% tot 0,3% op jaarbasis. De waarde van uw woonhuis is inmiddels aanzienlijk hoger dan het bedrag aan hypotheek dat u aan de bank verschuldigd bent zodat helemaal geen sprake meer is van een top-hypotheek. Vraag daarom aan uw bank of u niet in aanmerking komt voor een lagere rente gezien de gestegen waarde van uw huis. In sommige situaties zal de bank dan om een nieuw taxatierapport vragen. De kosten daarvan verdient u echter meestal binnen 1 jaar alweer terug.

Nog steeds zijn er banken die gebruik maken van de zogenaamde continuatietarieven die vaak enkele tienden van een procent hoger zijn dan de tarieven voor nieuwe klanten. Indertijd wilde de bank u graag als klant binnenhalen en gaf men u de scherpste hypotheektarieven. Nu u klant bent weten zij dat u niet zo gemakkelijk zult overstappen naar een andere bank. In dat geval moet u immers weer kosten maken voor een nieuw taxatierapport van uw pand en voor een nieuwe hypotheekakte bij de notaris. Omdat men weet dat u niet zo gemakkelijk overstapt naar een andere bank krijgt u bij het vaststellen van een nieuwe rentevaste periode een hoger tarief voorgeschoteld dan een nieuwe klant. Probeer daarom erachter te komen wat de tarieven zijn voor nieuwe hypotheekklanten en vergelijk die met het tarief dat men u aanbiedt. Actuele rentetarieven zijn te vinden op teletekst en op het internet. Ook hiermee kunt u één- of tweetiende van een procent op uw hypotheek besparen.

Heeft u een spaarhypotheek en vervalt binnenkort uw rentevaste periode, overweeg dan om de hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Bij een spaarhypotheek is de rente die u krijgt op uw spaarpolis namelijk gekoppeld aan de rente die u betaalt op uw hypotheek. Als u overgaat naar een lagere hypotheekrente zal ook de rentevergoeding binnen de spaarpolis dalen. Daardoor stijgen de te betalen premies, omdat u op de einddatum toch de gehele hypotheek moet kunnen aflossen. Vraag daarom of u uw hypotheek kunt omzetten in een zogenaamde levenhypotheek. Het opgebouwde kapitaal in uw spaarpolis wordt dan niet meer belegd tegen de hypotheekrente maar bijvoorbeeld in een beleggingsfonds van de verzekeraar. Door de extreem lage rentestand levert dit al snel een hoger rendement op dan een belegging tegen uw hypotheekrente zodat u geen extra spaarpremie verschuldigd bent. Het omzetten van een spaarhypotheek naar een levenhypotheek levert bovendien een rentevoordeel op van twee- tot drietiende procent per jaar. Dat is namelijk de toeslag die men berekent voor de spaarhypotheek. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn, is het dus mogelijk flink te besparen op uw hypotheek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.