De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Watersnood Alpen eist zes levens

Van onze correspondent - BERLIJN, dinsdag

Zeker zes mensen zijn het afgelopen pinksterweekeinde in het Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpengebied door verdrinking om het leven gekomen. Er werden waterstanden gemeten die alle eerdere niveaus van de afgelopen anderhalve eeuw te boven gingen. Langs de Donau werd de situatie gisteravond nog als kritiek omschreven, terwijl in het zuiden van Duitsland enige verbetering optrad.

De materiële schade veroorzaakt door de immense vloed van regen en gesmolten sneeuw is groot. Na damdoorbraken zijn vele stukken land onder water komen te staan. In het Beierse Neustadt stroomde langs de Donau een gehele woonwijk onder. Ook dorpjes langs kleinere stromen, zoals Iller, Lech, Loisach, Ammer en Isar liepen onder. De bekende wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen was een deel van het pinksterweekeinde van de buitenwereld afgesloten.

Stroom- en telefoonverbindingen vielen uit. Via de radio werden bewoners opgeroepen zich zo hoog mogelijk te verschansen, olietanks af te sluiten en auto's in veiligheid te brengen.

Twee bejaarde Duitsers verdronken dramatisch. Beiden wilden spullen uit de kelder halen. De ruimten vulden zich echter zo snel met water, dat de mannen kansloos waren. Een 18-jarige Duitser uit Pfronten wordt sinds zaterdag vermist, nadat zijn opblaasbare rubberboot was omgeslagen.

In Oostenrijk houdt het hoge water vooral huis in Voralberg en Tirol. Het aantal slachtoffers ligt hier op drie. Het toch al drukke pinksterverkeer tussen Duitsland en Oostenrijk ondervond extra hinder door het hoge water.

Veilig, maar voor hoe lang? Een groepje kippen kan in het Duitse Neustadt nog net de pootjes droog houden, nadat een dam in de Donau was doorgebroken. Terwijl talloze mensen werden geëvacueerd, zagen deze kippen hun eilandje alsmaar kleiner worden.

FOTO: Reuters


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.