De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]

VN geschokt door situatie Kosovo

Van onze correspondent - BOEDAPEST, dinsdag

De etnische schoonmaak in Kosovo is nog erger dan verwacht.

"Het gaat om schokkende aantallen", aldus de leider van een humanitaire VN-missie naar Kosovo, Sergio de Mello. Hij noemde de afmetingen van de crisis "gigantisch."

De Mello heeft drie dagen door Kosovo gereisd, waarbij hij overigens van de Joegoslavische autoriteiten niet alle delen mocht zien. Een aantal bezoeken werd "om veiligheidsredenen" afgelast. Desondanks zei de gezant "dat hij genoeg heeft gezien en gehoord om vast te kunnen stellen dat er op grote schaal mensen zijn verdreven."

Tijdens een persconferentie schonk hij ook aandacht aan het lot van de etnische Albanezen die nog niet uit Kosovo zijn gevlucht. Zij hebben volgens De Mello "snel humanitaire hulp nodig". Veel belangrijker vond hij nog dat de Kosovaren op korte termijn "een gevoel van veiligheid moeten kunnen krijgen". Een taak die volgens de VN-vertegenwoordiger "veel moeilijker zal zijn".

De bevindingen van De Mello vallen samen met weer nieuwe vluchtelingenstromen naar Macedonië en Albanië. In Albanië kwam onder meer een groep van 500 mannen aan die al waren doodgewaand. Ze waren weken geleden door Servische troepen van hun vrouwen en kinderen gescheiden en in gevangenissen ondergebracht. Ze vertelden regelmatig te zijn geslagen en slechts zo nu en dan brood en water te hebben gekregen. Nog enige duizenden Kosovaren zouden zo worden vastgehouden. Volgens hulpverleners waren de mannen in slechtere conditie dan andere vluchtelingen.

In Macedonië kwamen het afgelopen weekeinde rond de 20.000 vluchtelingen aan. Velen van hen moesten de nacht in de open lucht bij de grensplaats Blace doorbrengen. De Macedonische autoriteiten wilden hen in eerste instantie niet toelaten. Vertegenwoordigers van de VN wisten te bewerkstelligen dat de totaal uitgeputte vluchtelingen toch het land in konden. Ze wisten ook voor elkaar te krijgen dat Skopje afzag van onmiddellijke deportatie van de Kosovaren naar Albanië.

Het Joegoslavische leger heeft sinds het begin van de NAVO-campagne op 24 maart 10.000 extra soldaten in Kosovo gestationeerd, zo maakte NAVO-functionarissen bekend. Daarmee zouden nu in totaal zo'n 50.000 Joegoslavische militairen zich in de Servische provincie bevinden.

Huilend passeert een etnisch-Albanese man de Albanese grens bij Morina. Samen met enkele honderden andere mannen is hij Kosovo ontvlucht nadat de Serviërs hen hadden vrijgelaten uit een kamp bij Smrkovina, waar zij naar eigen zeggen wekenlang systematische afranselingen hadden ondergaan.

FOTO: REUTERS


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.