De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

NAVO-actie gaat
derde maand in

door Guido van de Kreeke - BRUSSEL, dinsdag

De NAVO is het pinksterweekeinde de derde maand van bombardementen op Joegoslavië ingegaan.

Dit gebeurde met een ongekend zwaar offensief tegen transformatorstations door heel het land, waardoor ook de watervoorziening grotendeels tot stilstand kwam.

In tegenstelling tot vrijwel ieders verwachting op 24 maart j.l., dat president Slobodan Milosevic met één zware NAVO-klap tot bezinning zou worden gebracht, zijn toch de woorden die de NAVO-opperbevelhebber, generaal Wesley Clark toen sprak, bewaarheid geworden.

Hij kondigde toen een niet aflatende, steeds intensievere, campagne aan, waar Milosevic ieder moment een einde aan kon maken door eenvoudigweg de telefoon te pakken. De Servische president Milan Milutinovic krijste op dat moment bijna hysterisch voor een tv-camera: "Wij zullen ons tot de laatste man verdedigen".

Het telefoontje van Milosevic is nooit gekomen. Hij is zwijgzamer dan ooit. Op elke NAVO-treffer werd door hem een tv-ploeg afgestuurd, maar een eigen dode soldaat is nog nooit te zien geweest.

Succesvol
De Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, verklaarde gisteren dat de bombardementen succesvol zijn en dat ze mogelijk zelfs verder moeten worden opgevoerd om tot een politieke oplossing te komen.

Ook president Bill Clinton stelde dit weekeinde vast dat er werkelijk resultaten worden geboekt, nu een derde van de gepantserde voertuigen van Joegoslavië, de helft van de artillerie, vrijwel alle munitieproductie, de gehele olieraffinagecapaciteit en een groot deel van de economie is uitgeschakeld.

"De NAVO-campagne tegen Joegoslavië werkt en zal helpen een vredig, ongedeeld en vrij Europa te creëren", betoogde Clinton in een artikel in de New York Times van zondag.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea stelde bovendien dat na 60 dagen het hoofdspoorwegnet en de hoofdverkeersaders zijn geblokkeerd en de bruggen over de rivier de Donau niet meer zijn te gebruiken.

De Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin heeft aangekondigd mogelijk met de Europese bemiddelaar, de Finse president Martti Ahtisaari, deze week nog naar Belgrado te gaan om over een vredesregeling te praten.

Van Aartsen
Volgens minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal Milosevic op korte termijn zal instemmen met een vredesmacht. Een keerpunt zou in zicht zijn, zowel in militair als diplomatiek opzicht. "Zodra Milosevic instemt met een internationale vredesmacht moet de NAVO een gevechtspauze inlassen", zei Van Aartsen.

"We gaan een beslissende fase in", aldus de demissionaire VVD-minister, die afgelopen weekeinde overleg had met secretaris-generaal Javier Solana van de NAVO.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.