De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Johannes Rau nieuwe
Duitse bondspresident

Van onze correspondent - BERLIJN, dinsdag

De 68-jarige socialist Johannes Rau volgt op 1 juli de christen-democraat Roman Herzog op als bondspresident van Duitsland.

De verkiezing van de voormalige minister-president van Noordrijn-Westfalen in het hoogste Duitse ambt vormde op pinksterzondag geen verrassing. Hooguit het feit dat hij twee stemrondes nodig had in plaats van één was tegen de algemene verwachting. Rau wordt de achtste Duitse bondspresident en de tweede socialist in dit ambt.

Bij de eerste stemming had een deel van de liberale FDP zich nog achter de CDU/CSU-kandidate prof. Dagmar Schipanski geschaard. Uiteindelijk kwam Rau in de tweede ronde uit op 690 stemmen, twintig meer dan de benodigde absolute meerderheid.

De partijloze wetenschapster Schipanski, die namens de christen-democraten in de strijd was gebracht, verenigde 572 stemmen op zich. De theologe Uta Ranke-Heinemann, gekandideerd door de ex-communisten van de PDS, moest genoegen nemen met 62 stemmen.

De nieuwe Duitse bondspresident ziet in het voltooien van de Duitse eenheid en in het bewerkstelligen van een harmonieuze co-existentie van Duitsers en buitenlanders de belangrijkste opgaven voor zijn vijfjarige ambtstermijn. "Ik wil de president zijn van alle Duitsers, maar ook het aanspreekpunt voor al degenen die bij ons wonen en werken, maar nog niet in het bezit zijn van een Duits paspoort."

Kritiek
De Beierse minister-president Edmund Stoiber vond de rede van Rau de zwakste die hij ooit van een nieuw benoemde bondspresident had gehoord. "Zijn toespraak zat vol open deuren, gemeenplaatsen en wetsteksten. Van Johannes Rau zullen weinig impulsen uitgaan", sprak hij kritisch. De SPD toonde zich uiterst verbolgen door de kritiek.

De verkiezing van een bondspresident was dit keer om meer dan één reden een bijzondere gebeurtenis. Voor het eerst vond de plechtigheid plaats in de geheel vernieuwde Rijksdag, bovendien gaf het tijdstip er een extra dimensie aan: zondag was het vijftig jaar geleden dat de Duitse bondsrepubliek werd opgericht.

Roman Herzog, de huidige bondspresident, blijft officieel tot en met 30 juni in functie. Daarna verhuist hij naar Beieren, de deelstaat waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hij gaat er zijn memoires schrijven, maar die zullen zo heeft hij aangegeven niet openbaar worden gemaakt.

Johannes Rau lacht met zijn vrouw Christina naar de fotografen na zijn verkiezing tot nieuwe Duitse president.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.