De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Joegoslavië zit bijna
zonder water en licht

Van onze correspondent - BOEDAPEST, dinsdag

Een groot deel van Joegoslavië zit zonder stroom na de jongste NAVO-luchtaanvallen die vooral op elektriciteitscentrales waren gericht.

Met name de drie grootste steden van het land, Belgrado, Nis en Novi Sad, zijn zwaar getroffen. Doordat er geen elektriciteit meer is, werken ook waterpompen niet meer. De autoriteiten in Belgrado hebben opgeroepen zuinig met water om te springen. De hoofdstad zou aan zijn laatste tien procent van de watervoorraad toe zijn.

Volgens de staats-tv is in 70 procent van het het land de stroom uitgevallen. Het is niet voor het eerst dat de NAVO zich richt op de krachtcentrales. Deze keer werden echter niet de 'zachte' grafietbommen gebruikt maar meer conventionele projectielen, die meer schade aanrichten. Het herstel zal daarom ook langer duren.

De elektriciteitsmaatschappij in Belgrado zei zich vooral te richten op het herstel van de stroomtoevoer naar ziekenhuizen en bakkerijen.

"We doen er alles aan om de stroomvoorziening weer op gang te brengen om zo de humanitaire ramp die door de NAVO wordt aangericht te verlichten", aldus een persbericht van de maatschappij.

De stroomuitval raakt de toch al gedemotiveerde bevolking hard. Wekenlang "genoten" de burgers nog van hun demonstratieve rockconcerten, liep men rustig met de mobiele telefoon door de straten, terwijl trams en trolleys reden alsof er niets aan de hand was.

Maar sinds de 'pinksterbommen' is van een normaal openbaar leven geen sprake meer. Van het fanatisme waarmee de bewoners van Belgrado protesteerden tegen de NAVO-bombardementen is weinig meer over. Bruggen worden niet meer bezet door mensen met het uitdagende bordje target (doel) en de concerten worden als ze al door kunnen gaan vanwege de stroomuitval nog maar magertjes bezocht.

Boze ouders
Ook het Joegoslavische leger raakt gedemotiveerd. Enige duizenden soldaten zouden uit Kosovo zijn gedeserteerd. In de steden Krusevac, Aleksandrovac en Raska werd de afgelopen dagen door boze ouders gedemonstreerd. Ze eisten hun zonen terug.

De onrust wordt in Belgrado serieus genomen. Gisteren werd generaal Nebosja Pavkovic, de bevelhebber voor Kosovo, naar Raska gestuurd. Daar beloofde hij dat zieke soldaten thuis mochten blijven. Ook degenen die voor hun familie moesten zorgen, konden blijven, de rest moet echter terug naar Kosovo. De deserteurs zouden in dat geval niet worden vervolgd. Zijn betoog maakte weinig indruk op de circa duizend mensen die tegen hem demonstreerden.

Ook in Nis kregen twee generaals de bevolking niet achter zich. Ze zouden zelfs enige tijd zijn gegijzeld totdat ze beloofden een petitie naar Belgrado te brengen.

In Cacak werden gisteren een aantal anti-oorlogsactivisten gearresteerd. Volgens het onafhankelijke Montenegrijnse persbureau Montena-fax werden de meeste leden van het vorige week opgerichte 'burgerparlement' opgepakt. Zondag verhinderde de politie al een antioorlogsdemonstratie in de Zuid-Servische stad.

Bij het licht van een enkele kaars is een vrouw in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado bezig koffie te zetten op een gasstelletje. Doordat electriciteitscentrales door NAVO-bommen zijn getroffen, zit 70 procent van het land zonder stroom en ook zonder water omdat de pompen niet werken.

FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.