De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Jaarverslag Service]
[Eurotunnel]
[World OnLine]
[ING MKB Milieu campagne]
[Gouden Gids]
[KPN Zomerweken]

Prins Claus heette bijna Prins George

HILVERSUM, dinsdag

Het had niet veel gescheeld of Prins Claus was vanaf 1965 als Prins George door het leven gegaan. Dit onthulde hoogleraar moderne Duitse geschiedenis Friso Wielenga zondagochtend in het VPRO-radioprogramma O.V.T.

Wielenga deed zijn ontdekking in de notulen van de ministerraad van het kabinet-Cals. De hoogleraar raadpleegde die voor zijn in juni te verschijnen boek Van vijand tot bondgenoot. Nederland en Duitsland na 1945.

Vanwege de anti-Duitse stemming, die in die periode met name door de provo's werd gevoed, had de toenmalige regering grote problemen met de keuze van de Duitser Claus von Amsberg als verloofde van prinses Beatrix. Volgens Wielenga noteerde premier Cals bij het bekend worden van de aanstaande verloving in zijn dagboek: ,,Zeer verontrust door geschiedenis: Duitser''.

Joseph Luns, destijds minister van Buitenlandse Zaken, stelde in de ministerraad voor de Duits klinkende naam Claus te vervangen door Claus' tweede naam Georg. Die zou dan gewijzigd kunnen worden in George. Claus 'vernederlandsen' tot Klaas kon niet, omdat juist de provo's met de leuze 'Klaas komt' protesteerden tegen de komst van de Duitser.

Hoewel Cals zelf het voorstel van Luns te ver vond gaan, droeg een meerderheid van de ministerraad de minister-president op het voorstel op Soestdijk te bespreken. Hoe deze besprekingen zijn verlopen, heeft Wielenga niet kunnen achterhalen. In de notulen van de ministerraad is de kwestie nadien ook niet meer aan de orde gekomen. Uiteindelijk kreeg Claus als officiële naam Z.K.H. Claus George Willem Otto Frederik Geert Prins der Nederlanden, Jonkheer van Amsberg. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.