De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[KPN Zomerweken]
[World OnLine]
[ING MKB Milieu campagne]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Gouden Gids]
[Eurotunnel]

Gemeente mag geen parkeergeld 'inpikken'

door Rob Sebes - AMSTERDAM, maandag

Gemeenten mogen geen parkeergeld 'stelen' van automobilisten die vóór het verstrijken van de parkeertijd de automaat bijvullen. De rechter heeft bepaald dat voor elke cent ingegooid geld ook daadwerkelijk parkeerminuten moeten worden gegeven.

Dat blijkt uit een zeer opvallende nieuwe uitspraak van het gerechtshof Amsterdam, zo meldt de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date in Den Haag.

Tot nu toe was het zo dat, op het moment van bijvullen, de nog resterende 'oude' parkeertijd verloren ging. Het maakt volgens het hof echter niet uit wanneer iemand de parkeermeter bijvult. De eindtijd die op het nieuwe parkeerkaartje staat, is niet van belang. De eindtijd wordt uitsluitend bepaald door het totale bedrag dat iemand aan parkeergeld heeft betaald.

Verstrekkend
De uitspraak van het hof kan volgens mr. Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date verstrekkende gevolgen hebben. "Het komt immers vaak voor dat mensen tijdens het winkelen, vergaderen of tussen enkele afspraken door even de parkeermeter bijvullen. Door deze uitspraak kan de auto dus langer blijven staan."

Het hof velde vonnis in een zaak van een Amsterdammer, die in april vorig jaar zijn wagen op een parkeerplaats met een tarief van 2,75 gulden per uur zette.

Om iets over tienen 's ochtends betaalde hij vijf gulden, waarvoor de auto tot iets voor twaalven mocht blijven staan. Om stipt half elf vulde hij de parkeermeter bij met weer vijf gulden. Volgens het nieuwe kaartje, dat hij naast het oude kaartje duidelijk zichtbaar achter de voorruit legde, mocht de wagen tot slechts negentien minuten over twaalf blijven staan.

"Nee", vond de bestuurder. "Ik heb tien gulden betaald, dus mijn parkeertijd loopt pas tegen kwart voor twee af." Toen een parkeerwachter om kwart over één kwam controleren, kreeg de automobilist echter toch een bekeuring.

Het hof haalde de algemene wet rijksbelastingen uit de kast. Daaruit blijkt dat er alleen een boete kan worden opgelegd als de verschuldigde belasting geheel of gedeeltelijk niet is betaald. Daar was bij deze automobilist geen sprake van. De boete was dan ook volstrekt onterecht, aldus het hof.

Zo gunstig als de uitspraak is voor automobilisten, zo ongunstig is deze voor de parkeerwachters. Want zij hebben niets meer aan de op het nieuwe parkeerkaartje vermelde eindtijd en zullen voortaan heel wat rekenwerk moeten verrichten om de 'echte' eindtijd te bepalen. Waarschijnlijk zal de Hoge Raad zich over de uitspraak van het hof buigen, maar dit zal enkele jaren duren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.