De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[ING MKB Milieu campagne]
[KPN Zomerweken]
[Eurotunnel]
[Gouden Gids]
[Jaarverslag Service]
[World OnLine]

D66 verwacht niets van lijmpoging

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Informateur Tjeenk Willink is het afgelopen pinksterweekeinde achter de schermen begonnen met 'oriënterende informele gesprekken' met de drie paarse partijen PvdA, VVD en D66 over een eventuele voortzetting van het tweede kabinet-Kok.

De D66-top verwacht helemaal niets van de lijmpoging en volhardt in nieuwe verkiezingen. Er is volgens ingewijden dan ook geen eisenlijstje dat moeten worden ingewilligd, wil D66 overstag gaan en toch weer meedoen.

D66-leider Thom de Graaf, die door met name de PvdA onder grote druk wordt gezet om de lijmpoging te laten slagen, verbleef dit weekeinde in het buitenland en is daar tot op heden nog niet van gedachten veranderd.

D66-minister Van Boxtel verklaarde afgelopen weekeinde weinig te verwachten van het gesprek met Tjeenk Willink. Hij liet doorschemeren dat de breuk niet te herstellen is. "Iedereen wist dat we hier in de ziel werden geraakt. Het gaat er niet om hoever andere partijen nu door het stof gaan. We hadden afspraken in het regeerakkoord. Achteraf snel iets anders bedenken is niet de manier waarop je genoegdoening als prettig ervaart", aldus Van Boxtel.

PvdA-fractieleider Melkert zinspeelde er dit weekeinde op dat D66 wel wat te vragen heeft aan de VVD, omdat de liberalen niet hebben kunnen leveren wat ze in het regeerakkoord hebben beloofd, waardoor het voor D66 zo belangrijke correctief referendum sneuvelde.

Melkert toonde overigens weinig begrip voor de weigerachtige houding van D66. "Ik snap het niet helemaal. D66 heeft niet alleen verantwoordelijkheid voor staatkundige kwesties, maar ook voor zorg en onderwijs. Dat laat je toch niet zomaar uit je handen vallen."

Herstart
Overigens heeft D66-senator Glastra van Loon dit weekeinde voor de Vara-microfoon gepleit voor een herstart van Paars.

Tjeenk Willink heeft geen opdracht gekregen om te onderzoeken of PvdA en VVD samen kunnen doorregeren als D66 definitief afhaakt. De PvdA is tot fors verdeeld over deze vraag, zo bleek in de laatste editie Vlugschrift van de PvdA.

Diverse partij-prominenten, onder wie oud-partijvoorzitter en staatssecretaris Adelmund en ex-minister Van Thijn, vinden in tegenstelling tot fractieleider Melkert dat VVD en PvdA best samen verder kunnen op grond van de verkiezingsuitslag van mei 1998.

Landsbelang
Van Thijn vindt bovendien dat Nederland in tijd van oorlog wel iets anders aan het hoofd heeft dan nieuwe verkiezingen. Het verbaast hem dat er nauwelijks over Kosovo wordt gerept. "Het is verbijsterend om te zien hoe lichtzinnig er met een landsbelang wordt omgesprongen dezer dagen", aldus Van Thijn, die omwille van het landsbelang ook zou instemmen met een coalitie van alleen VVD en PvdA. Het is geen aantrekkelijk vooruitzicht, maar het land heeft nu behoefte aan een regering."

In VVD-kringen is men voorstander van een lijmpoging. Mislukt die poging, dan zetten de liberalen in op een PvdA/VVD-kabinet. "Om de kiezer drie keer in een half jaar naar de stembus te laten gaan is eigenlijk te veel van het goede", aldus een prominente VVD'er. "De sleutel ligt bij D66 en daarna bij de PvdA."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.