De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[ING MKB Milieu campagne]
[Gouden Gids]
[World OnLine]
[KPN Zomerweken]
[Eurotunnel]
[CMG]
[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw boeken]

Bergheldin Katja 'terug op aarde'

door Jan-Kees Emmer - KATHMANDU (Nepal), dinsdag
FOTO: Johannes Dalhuijsen

Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest bedwong, is terug in de bewoonde wereld.

De 36-jarige Staartjes kwam gistermiddag aan in het Summit Hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu waar de Nederlandse bedrijfsleider Martin Schoenmaker voor een heldenontvangst zorgde.


Bij haar aankomst in het Nederlandse Sunnit hotel in Kathmandu wordt Katja Staartjes (links), die als eerste Nederlandse op de top van de Mount Everest stond, begroet met champagne.

Schoenmaker had een speciaal spandoek laten maken met daarop een welkomsttekst voor de Nederlandse heldin. Daarbij trakteerde hij Staartjes en een aantal andere Nederlandse klimmers dat in het hotel aanwezig was op champagne.

Staartjes toonde zich verrast met het eerbetoon in het enige Nederlandse hotel van Kathmandu. "Dit had ik nooit gedacht. Ik wist wel dat ik als eerste Nederlandse vrouw op de Mount Everest heb gestaan, maar daar ben ik nooit op uit geweest. Voor mij ging het om de uitdaging de hoogste berg ter wereld te bedwingen. En dat is gelukt!"

De Nederlandse bereikte de top van de 8848 meter hoge berg afgelopen Hemelvaartsdag. Ze heeft er vervolgens nog bijna twee weken over gedaan om terug te keren naar de bewoonde wereld.

Daarbij heeft de Nederlandse nog een hachelijk avontuur doorstaan. "Tijdens de afdaling stak er een storm op die de hele nacht voortduurde. Voor het eerst was ik toen bang. Met de wetenschap dat een op de tien klimmers die de top halen verongelukken tijdens de terugtocht, lag ik te schudden in mijn tent en hoorde ik het buiten tekeer gaan. Er waren momenten dat ik dacht dat de tent zou wegwaaien, en dan zou het gebeurd zijn."

Dat de angst reëel was, blijkt wel uit het feit dat in dezelfde nacht een Britse expeditiegenoot van Staartjes, die nog niet het kamp had bereikt, is zoekgeraakt en op de Mount Everest is overleden.

"Dat geeft me wel een dubbel gevoel over het bereiken van de top. Enerzijds ben ik natuurlijk dolblij. Anderzijds is het verschrikkelijk een expeditiegenoot te moeten missen."

Staartjes blijft nog een kleine week in het snikhete Kathmandu om bij te komen van de verschrikkingen op de Mount Everest. Zij wordt daar onder andere vanavond nog gehuldigd door de Nederlandse gemeenschap in Nepal, die apetrots zijn op de prestatie 36-jarige bergbeklimster.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.