De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Jaarverslag Service]
[KPN Zomerweken]
[Eurotunnel]
[ING MKB Milieu campagne]
[World OnLine]
[CMG]
[Gouden Gids]
[BOL, voor al uw boeken]

Kabinet in de fout met Bijlmer-vragen

door Jeroen Hendriks - DEN HAAG, dinsdag

Het kabinet is na de parlementaire enquête opnieuw pijnlijk de fout in gegaan bij het beantwoorden van Kamervragen over de Bijlmerramp.

Dit heeft de parlementaire enquêtecommissie ontdekt. Het voorval wordt toegevoegd aan de waslijst van momenten waarop opeenvolgende kabinetten de Kamer sinds de ramp op 4 oktober 1992 "onduidelijk, onvolledig, ontijdig of onjuist" heeft geïnformeerd.

In een brief aan de 'Bijlmer-woordvoerders' onthult de commissie dat het kabinet bij de beantwoording van de vragen van de Kamer naar aanleiding van het eindrapport "onvolledig" is geweest bij het vermelden van de feiten over de auto-immuunziekten. De Kamer zet deze week het debat met de commissie voort.

De commissie schrijft: "Tot vier keer toe zijn er signalen dat er sprake is van auto-immuungevallen waarbij wellicht een relatie gelegd kan worden met de Bijlmerramp. De Inspectie voor de Gezondheidszorg pikt deze signalen niet op."

Het eerste 'stilzwijgen' van de Inspectie is op 18 december 1998 als het AMC aan haar 16 mogelijke ziektegevallen meldt. Uiteindelijk reageren minister Borst en haar Inspectie pas op 25 februari 1999 op de signalen.

"De commissie stelt vast dat het kabinet in beantwoording van de vragen van de Kamer geen melding maakt van de feitelijke situatie op 18 december 1998 en 18 en 29 januari 1999, zoals wel beschreven staat in het rapport van de commissie. Derhalve is de beantwoording van Kamervragen door de regering op dit punt onvolledig", oordeelt de commissie.

Een van de bewijsstukken hiervoor is een zeer opmerkelijke brief van AMC-arts IJzermans aan de Inspectie. Daaruit blijkt dat de Inspectie de melding door het AMC van de 16 gevallen officieel wil dateren op februari 1999, terwijl het AMC al medio december aan de bel heeft getrokken.

Meineed
IJzermans schrijft hierover op 10 maart jl. aan dhr. Chang van de Inspectie: "Met deze datering brengt u mij in een moeilijk parket. Mijn relatie met de Inspectie is altijd goed geweest en ik zou dat graag zo houden. Ik heb daar echter geen meineed voor over."

Verder bewijst de commissie, op verzoek van de Kamer, dat te laat reageren door de overheid op onzekerheden over de ramp van burgers en hulpverleners wel degelijk kan leiden tot meer of ernstigere klachten. De voorbeelden dateren deels van voor de Bijlmerramp zodat de overheid hiervan op de hoogte had kunnen en moeten zijn.

Pijnlijk voor het kabinet is het lange overzicht waarin de commissie precies vermeldt wie wanneer te traag heeft gereageerd of de zaak heeft onderschat. Borst is koploper met acht momenten. Ook Jorritsma (toen Verkeer) en premier Kok staan op de lijst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.