De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[ABN AMRO]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]
[KPN]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netevents]

Naam van Feyenoord
is te grabbel gegooid

door Sieb Oostindie - ROTTERDAM, dinsdag

Jorien van den Herik sloeg gisterochtend de kranten open en werd meteen weer geconfronteerd met de ontnuchterende werkelijkheid na een fantastisch kampioensfeest. "Twaalf uur lang is het hosanna geweest, maar daarna is een kleine groep raddraaiers die, zoals het er naar uitziet, helemaal niets met Feyenoord te maken heeft, erin geslaagd om het grondig te verpesten. Verschrikkelijk. De naam van de club wordt op deze manier weer te grabbel gegooid. Gisterochtend werd ik al om acht uur opgebeld uit Cyprus en Griekenland, daar waren de rellen ook groot nieuws. Leren we het dan nooit?" vroeg hij zich in machteloze woede af.

De preses van landskampioen Feyenoord was zondagavond om een uur of half twaalf nog tevreden in zijn auto gestapt. Na het feestje, dat de spelers in Barendrecht georganiseerd hadden, vertrok hij onwetend naar huis om twaalf uur later alweer terug te keren uit Antwerpen in de Kuip. Toen hem duidelijk geworden was dat er ook nog sprake was geweest van een vooropgezet plan van pure Hooligans, sprong hij helemaal uit zijn vel. "Die criminelen misbruiken dus ook nog eens het feest van Feyenoord en Rotterdam. Eigenlijk heb ik hier geen woorden voor."

Terug in de rust in het Amsterdamse Hilton hotel. Bert Konterman links en Jean Paul van Gastel begeleid door vrouw en kind melden zich voor Oranje, dat zich gaat voorbereiden op de oefeninterland tegen Marokko.

FOTO: HANS VAN TILBURG

De conclusie van georganiseerde misdaad, die de politie trok, pleitte in feite de normale supporter vrij. Maar wereldwijd werd de reputatie van de Rotterdammers weer te grabbel gegooid, want de associatie met de club is uiteraard snel gemaakt. "Dit is zo een van die dingen, die me regelmatig aan het twijfelen brengt. Aanleiding om te denken: wil ik hier nog wel bijhoren?" moest ook Leo Beenhakker in herhaling vallen.

De Rotterdamse Oranjeklanten werden er op weg naar hun trainingskamp ook al gelijk weer mee geconfronteerd. "Het is schandalig, dat het weer ten koste gaat van de club. Vroeg of laat wordt Feyenoord altijd weer met dit soort dingen geconfronteerd. Er komt een tijd dat Feyenoord geen leuke oefenwedstrijd meer kan spelen in het buitenland. Wij spelers zijn er doodziek van. Ben je eindelijk bezig om iets moois op te bouwen bij de club, wordt er op deze manier weer een gigantische smet op geworpen. Dit heeft niets met onze supporters te maken; dit zijn pure criminelen," oordeelde Bert Konterman, die vervolgens bij de Arbeidsvitaminen in zijn top 3 pardoes de Feyenoord-hit 'Huppie, huppie' van de legendarische Willy Batenburg nog vergat.

"Het ergste is nog," vervolgde de verdediger uit Rouveen, "dat de goeden altijd onder de slechten lijden. Zondag heb ik de hele warming-up met een glimlach op mijn gezicht gelopen. Het legioen heeft óók een goede naam. Maar ik sprak later alweer allerlei gasten, die zeiden dat niemand ze straks tegenhoudt als wij in het buitenland de Champions League ingaan. En nou maar bidden dat dat niet de verkeerden zijn..." Na de rellen in Leverkusen, nog geen drie maanden geleden, greep Jorien van den Herik keihard in. De voorzitter van Feyenoord kondigde aan dat hij twee jaar lang niemand mee zal nemen naar buitenlandse Europa-Cup reizen. Maar toen was het aanwijsbaar de aanhang van Feyenoord die over de schreef ging in de Bayer Arena. "Voor elk team is dat een nadeel," zei Kees van Wonderen. "Het is jammer dat het zo moet, maar ik vind het een verstandig besluit. Alhoewel die mafketels altijd aan kaarten komen, ook al hebben ze drie stadionverboden op hun naam staan. Ik kan er nog steeds niet bij, dat ze die gasten niet aan kunnen pakken. De meesten moeten nu langzamerhand toch wel een keer bekend zijn?"

De Feyenoord-selectie maakte zich zondagavond op de Coolsingel uit voorzorg al wat eerder uit de voeten dan oorspronkelijk gepland. Ze zagen tussen de dichtgetrokken gordijnen door wel, dat de ME al bezig was het plein schoon te vegen, maar kwamen er na hun besloten feestje pas achter dat de Rotterdamse binnenstad in een ruïne was veranderd. Van Wonderen: "Wij kregen al allerlei wild-westverhalen te horen. Zelfs dat er een klein meisje overleden was. Dat blijkt gelukkig niet te kloppen, maar ook hierover kun je nauwelijks opgelucht zijn".

Op het bal der kampioenen zal Feyenoord dus dansen zonder eigen fans. Uit pure zelfbescherming, want het bestaansrecht is in gevaar, zei Van den Herik al eerder. En ook al konden de rellen van zondagavond niet direct in verband worden gebracht met de Feyenoord-aanhang zelf, het is langzamerhand wel tijd voor spijkerharde maatregelen, zo meende de preses: "Het CDA meende voor ons feest nog, dat het beter niet in de binnenstad gevierd kon worden. Dat de politiek nog zulke uitspraken durft te doen... Die partij is er notabene zelf mede schuld aan, dat we in dit land meer en meer een gedoogbeleid hebben gevoerd. Ik pleit nu voor een keiharde aanpak, al besef ik dat dat niet de zaligmakende oplossing is. Maar het is tijd dat we overschakelen op een beleid van 'Zero-tolerance'. Ook ten aanzien van de jeugd, dan moeten de ouders maar aansprakelijk worden gesteld. De maatschappij en de verantwoordelijken voor die maatschappij moeten bij zichzelf te rade gaan. Daarvoor is het de hoogste tijd."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.