De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[KPN]
[Netevents]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]

Handbaltitel voor Horn-Sittardia

SITTARD, dinsdag

De 29-27 overwinning op Showbizz City Aalsmeer leverde een orgie van blijdschap op in het Limburgse handbalbolwerk Horn/Sittardia. Voor de achttiende keer in de historie greep Sittardia de landstitel, ditmaal ten koste van Aalsmeer. De Noord-Hollanders zijn nu driemaal op rij geslagen in de finale van de play-offs, een dubieus unicum.

Het is tevens het zesde kampioenschap onder vijf verschillende trainers van routinier Lambert Schuurs, na zijn zes treffers in de tweede helft van de wedstrijd uitgeroepen tot man of the match. De handballer kon zijn geluk niet op. "Dit is werkelijk fantastisch. We hebben zoveel moeite moeten doen om de finale te halen en dan ook nog eens het landskampioenschap behalen. Ik vind dat Sittardia een geweldige ploeg heeft die veel kan als het maar wil", analyseerde de 36-jarige Schuurs zijn collega-spelers.

Vreugde bij Horn/Sitardia na een prachtige apotheose. Voor de achttiende maal greep de Limburgse formatie de handbaltitel.

FOTO: WIDDERSHOVEN

De op en top sportman Schuurs straalt zekerheid en leiderschap uit. "Dat was dit seizoen mijn voornaamste taak voor ons relatief jonge team. Het zijn stuk voor jongens die er voor willen gaan en mij als nestor gebruiken. Door de omgang met hen blijf ik zelf ook jong en vind ik makkelijk de motivatie om nog jaren door te gaan."

Schuurs werd aanvankelijk alleen verdedigend gebruikt, maar zijn 'rentree' op de cirkel legde Sittardia geen windeieren. "Ik moet er staan als coach als de ploeg me nodig heeft. Dit was zo'n moment. Ik ben blij dat ik nog zo'n bijdrage kan leveren."

Sittardia had vanaf het begin het betere van het spel, vooral verdedigend. Aalsmeer moest lang zoeken naar een gaatje in de hechte Sittardse defensie en slaagde daar het eerste kwartier zeer moeizaam in. Maar Aalsmeer vocht zich na de 7-3 achterstand bewonderenswaardig terug door meer gebruik te maken van de snelle tegenaanval. Alleen Harald Nusser bleek met zes treffers voor de pauze een geduchte lastpost. Toen Aalsmeer na de pauze met drie treffers in twee minuten tijd een voorsprong nam en Sittardia een tijdstraf aan de broek kreeg, leek het een beslissende stap richting het vijfde en beslissende duel.

De overtalsituatie werd echter niet benut en ondanks schutters van Jeroen Hölscher, die tienmaal doel trof, en René Pie, die na het sterke voorgaande optreden streng bewaakt werd door de defensie van Sittard, namen de Limburgers het heft weer in handen. De bloedstollende finale kreeg derhalve een waardig slot. Juist in de eindfase toonde Schuurs zijn reeds eerder gememoreerde klasse en bracht Sittardia in veilige haven.

De klap kwam bij Aalsmeer hard aan. Trainer Sjors Röttger was zijn emoties nauwelijks de baas. "Op basis van de cijfertjes is Sittardia terecht kampioen, daarop valt niets af te dingen. Ik vind echter dat wij de betere handballende ploeg hebben", uitte Röttger zijn teleurstelling die er bij het gehele team van afdroop. Aanvoerder Hölscher vond dat het net zo goed andersom had kunnen zijn: "Dit kampioenschap is een kwestie van details. Wie heeft het meeste geluk. Dat gold zeker vandaag. We hebben op een gegeven moment de wedstrijd in handen gehad, maar net niet kunnen doorzetten."

Dat was ook Sittardia-coach Gino Smits niet ontgaan. "Vlak na rust waren we de controle over de wedstrijd kwijt. Gelukkig kon Aalsmeer er de gang niet in houden. Daarna hebben wij de draad weer opgepakt en de laatste tien minuten is de winst niet echt meer in gevaar geweest." Smits spreekt in navolging van Schuurs de hoop en verwachting uit dat de spelersgroep in tact blijft. "Het is een heerlijke groep om mee te werken. De kwaliteit kan gezien de lage gemiddelde leeftijd alleen maar verbeteren. Dit kampioenschap is een goede stap naar continuïteit van het spelniveau."

Met lede ogen zat bondscoach Riszard Malag het toneel te aanschouwen. De meeste toppers van Sittardia en Aalsmeer hebben zich niet voor Oranje beschikbaar gesteld. "Daardoor lever ik met Oranje absoluut op korte termijn aan kwaliteit in", had Malag eerder verklaard. Een wedstrijd als deze geeft hem in die mening volledig gelijk.

Finale playoffs mannen. Vierde wedstrijd: Sittardia - Aalsmeer 29-27 (14-13). Topscorers Sittardia: Nusser 8, Sanders 7, Schuurs 6. Aalsmeer: Holscher 9, Pie 6.Eindstand:3-1 voor Sittardia.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.