De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Rabobank]
[KPN Business Center]
[Tele2]

Wereldbank bezorgd over
ontwikkeling Derde Wereld

WASHINGTON, dinsdag

De Wereldbank heeft maandag alarm geslagen over het ontwikkelingsproces in de Derde Wereld. Nadat de levensstandaard een generatie lang verbeterde, dreigt het proces nu te stokken. Dat komt vooral door de economische problemen in Azië, de vroegere Sovjet Unie en Latijns-Amerika, en de verdere verspreiding van het aidsvirus in Afrika.

Volgens de bank wordt het steeds moeilijker de internationaal overeengekomen doelstellingen voor de periode 1990-2015 te halen. Daartoe behoren een halvering van de armoede, vermindering van de kindersterfte met tweederde en lager onderwijs voor alle kinderen. "Een jaar geleden waren we nog vol vertrouwen dat het zou lukken, maar nu is dat twijfelachtig", aldus Wereldbank-president James Wolfensohn,

De bank geeft de waarschuwing in het jaarlijkse rapport World Development Indicators. Daarin staat een schat aan gegevens over de stand van de ontwikkeling in zowel arme als rijke landen per eind 1997.

In een aantal opzichten blijkt vroegere vooruitgang de afgelopen jaren teniet gedaan. Zo zijn de sterftecijfers in Afrika weer gestegen. Aids mag dan in de rijke landen op zijn retour zijn, in veel Afrikaanse landen is de ziekte nog steeds een enorme plaag. In Zimbabwe draagt 26 procent van de bevolking tussen 15 en 49 jaar het virus, in Botswana 25 procent en in Zambia 19 procent.

Ook met de inkomensongelijkheid is het in grote delen van de wereld de verkeerde kant opgegaan. Dramatisch is wat dat betreft de ontwikkeling in de vroegere Sovjet Unie. In Rusland is het aantal mensen onder de armoedegrens (een inkomen van 4 dollar per dag) gestegen van twee miljoen in 1987 tot 66 miljoen in 1995, wat neerkomt op 40 procent van de bevolking.

Het rapport bevat ook veel lichtpunten. Zo hebben in veel landen meisjes hun achterstand op jongens bij de toegang tot onderwijs ingehaald. Verder zagen de ontwikkelingslanden hun inkomsten uit het toerisme in de periode 1980-1997 fors stijgen van 22 miljard dollar tot 125 miljard dollar per jaar.

De snelle ontwikkeling in de communicatie biedt armere landen de mogelijkheid een fase min of meer over te slaan. Terwijl het vaste telefoonnet nog dun is, rukt de mobiele telefoon al op. In landen als de Filipijnen lag de verhouding tussen de aantallen zaktelefoons en vaste aansluitingen daardoor eind 1997 al relatief hoog.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.