De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Rabobank]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN Business Center]

Half miljoen boete voor KPN
Telecom wegens nalatigheid

Van onze financiële redactie - DEN HAAG, dinsdag

KPN Telecom krijgt een boete van een half miljoen gulden omdat de onderneming haar gebruikers van een mobiele telefoon niet duidelijk er op heeft gewezen dat zij met behoud van hun nummer naar de concurrent konden overstappen.

Volgens Opta, de toezichthouder op telecomgebied in ons land, heeft KPN de mobiele bellers van wie het abonnement tussen januari en april afliep, niet op deze nummerportabiliteit gewezen.

Bewijzen
KPN krijgt van de toezichthouder Opta nog de gelegenheid om aannemelijk te maken dat ze wel degelijk haar klanten heeft ingelicht, maar de kans dat KPN de boete ontloopt lijkt klein.

"Wij hebben harde bewijzen dat KPN niet aan zijn plicht heeft voldaan. Er moeten echt harde argumenten komen om de boete van tafel te krijgen", stelde Opta-woordvoerder A. van Kalken.

KPN toonde zich gisteren verontwaardigd over de uitspraak en zei juridische stappen te overwegen. "Wij zijn vooraf niet ingelicht. Dit komt als een donderslag bij heldere hemel."

KPN heeft volgens hem in ieder geval eenieder die de afgelopen maanden wilde overstappen verteld dat dat kon, met behoud van nummer. "De praktijk is dan dat de nieuwe operator de overgang verder afhandelt. Bij verzekeringen gaat dat net zo", verzekerde een woordvoerder.

Hij erkende dat niet iedereen van wie het abonnement afliep een brief heeft gekregen met informatie over nummerportabiliteit.

Strafheffing
Overigens staat niet alleen KPN Telecom op de Opta-boetelijst. Ook Intercity Mobile Communications (ƒ5.000) en Talkline Benelux (ƒ100.000) kunnen rekenen op een strafheffing als ze geen betere voorlichting geven over de nummerportabiliteit.

Sinds 1 april hoeft het nummer van mobiele bellers niet meer te veranderen als abonnementhouders kiezen voor een concurrent.

De Opta ging de afgelopen weken na hoe telecombedrijven met nummerportabiliteit omsprongen. Bij de drie genoemde bedrijven werd geconstateerd dat zij niet aan de regels voldeden.

Bij het bepalen van de boete hield Opta rekening met het aantal abonnees van de bedrijven. Ook de gevolgen voor de klanten en de concurrentiepositie van andere aanbieders speelden een rol.